Pontatlan a mellékelt poszt címe. Azt állítja ugyanis, hogy Kalocsán áll a legrégebbi látogatható csillagvizsgáló. Érthető, hogy mire gondol, na de kérem: a bicskei obszervatórium romjai is látogathatóak,  régebbiek mint a kalocsai. Csak arra kell figyelnünk, hogy az elherdált magyar örökség a nyakunkba ne boruljon.

No, de a miénk akkor is csillagvizsgáló (közismerten az), ha már csak a nevében hordozza. Megépítője, Nagy Károly is csillagász, matematikus. Akkor is, ha már régen eltemették egy később beépített párizsi temetőben. És azért is, mert az a kisbolygó most is kering, amit a bicskei toronyépítőről neveztek el. 

"144 éves az ország első, ma is látogatható obszervatóriuma" - ez a címe annak, ami a kalocsairól szól. Egy barátom ajánlotta, mondván, hogy a bicskei obszervatórium romjaiban is csillagvizsgáló maradt, mivel a bicskeit 1847-ben kezdte építeni Nagy Károly, nem pedig bő 30 évvel később, azaz 1878-ban épült mint a szintén nagyszerű kalocsai kozmosz-les.  Ezért az a cikkük címe - minden jóhiszeműségek ellenére -  fals.

Helyes változatok: "144  éves a ma is látogatható kalocsai obszervatórium". Vagy: "144 éves az ország máig felszerelt csillagvizsgálója". Vagy esetleg, ha tényleg így van: "144 éves az ország máig működő csillagvizsgálója".  

A bicskei  175 éves, csak szólok. Nem 144. 

Jó lenne egy kilátó mellette/helyette/nem tudom, de a mására vagy legalább hajazva az erdetire. Nagy Károly Kilátó. Ez is sokkal de sokkal több lenne mint a mai állapot. Hosszú évekkel ezelőtt láttam-hallottam nagy és megnyugtató terveket  prezentálni egy választottól. Kb. semmi kézzelfogható nem történt azóta sem. Szép volt úgy is, hogy nem szerepelt benne kilátó. (Lelátó sem.)  Több okom is van kilátót javasolni. Az egyik mellékes: panorámafüggő vagyok. Szeretek gyönyörködni. Ki nem? A másik érdekesebb. Szerintem el fogunk jutni odáig, hogy Zsámbékig és azon túl is kerékpárút épül majd akár útszélesítéssel együtt - már ahol lehet - és ezt a túrázók célpontként vagy pihenőhelyként iktatják programjukba ezt a kilátót is.   A harmadik okot nem tudom, mert nem értek hozzá. De lehet, hogy ezt a kilátó-teraszt éjjel, a fényszennyezettség ellenére amatőr csillagászok, asztrofotósok is látogatnák. Élnek Bicskén nem is akármilyenek... No, és ha elképzelem a jelenetet, hogy Gyuri vagy Matyi és a többiek egy-egy éjjel a tiszta égbolt hatására ott teremnek a kilátó teraszán optikáikkal kémlelni az eget - azt mondom, ha Nagy Károly, az építő ezt látná, meglepetten igazítaná meg okkuláréját és még egy kis elégedett mosolyféle  is bujkálna a szája sarkában. Elmorzsolna egy-két csepp könnyet, majd folytatná a számolást tentával, pennával.    

Ő, aki mellesleg azért is több megbecsülést érdemelne "a mi kis falunkban", amihez szervesen köthető életműve, mert a területetet megtakarított pénzéből vette meg a közcél érdekében. Érdekesebbé is tehetne a városkát, hiszen "Ő volt a hazai mértékrendszer szabványosításának szószólója. 1839-től szorgalmazta a méterrendszer hazai bevezetését, 1844-ben, Párizsban a saját költségén vásárolt egy-egy platinából készült méter, kilogramm és liter etalont, azonban azok csak jóval később, 1874-ben váltak hivatalos hitelesítő ősmértékké." Ennek is emléket lehetne állítani a városon belül, annyira adja magát ez az összefüggés. A bicskei méter-, liter-, kg-etalon performance egy üres téren stb. Kőből vagy ércből, nem tudom.  Esetleg platinából, ha futja rá? :) Semmi baja nem lenne :) Senkinek egy helytelen gondolata nem lenne.  

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Szerkesztő,
örülök, hogy előkerült ez a téma, bár szerintem nem az a gond, hogy mi mennyi idős, hanem az, hogy használják-e vagy nem. Nem vagyok történész és az évszámok megjegyzésével is hadilábon állok. 1541, 1514 vagy 1526? Csak hallomásból tudom én is, hogy van, vagy volt terv (jó lenne látni) és a meghiúsulás oka valami féle szennyezettség a környéken. Elhatározás, akarat hiánya és a mindenkori pénzkifogás állhat a háttérben. Talán olaj, vagy gránát lehet az, melyet senkinek sincs kedve eltakarítani. A szemetet is el kéne vitetni a tulajdonosnak, mert már az is gyűlik ott. Jártam arrafelé nemrég és mintha lenne valami tábla, hogy tilos bemenni. Ez valamiféle ellentmondás, mert a bicikliseknek van tábla, hogy erre! Gyertek! Itt egy csillagvizsgáló! Aztán hopp, hogy nincs bemenet. Na jó, növeltük a hegyre mászással az izomtömeget. Az épület megfelelő lenne, hogy ismét kialakításra kerüljön egy obszervatórium - kilátóterasszal, melyben elférne egy modern éjszakai, egy naptávcső és ki mit hoz alapon saját kémlelő is. Az eredeti csőnek meg a földszinti múzeumban lenne a helye. Ki lehetne úgy alakítani a dolgokat, hogy megmaradjon a jelenlegi külső és kapna egy kupolát belső szerkezettel, lépcsővel. Az éjszakai fényszennyezés is elenyésző mondjuk a Budapestihez képest, még az autópálya közelségének ellenére is. Problémás lehet még egy ilyen intézménnyel, hogy nincs aki kinyitna, bezárna és kummantana pár napfoltot, Göncölszekeret. Jópár Budapesti barátom és én személy szerint is örülnék, ha lenne a főváros közelében egy ilyen létesítmény... Uccu neki!
@EgyBicskeiPolgár: teljesen egyetértünk és mint láttad, jómagam sem ragadtam le annál, hogy mi hány éves. A fő gond az, hogy az enyészeté napjainkbaan is. Szerintem a lezárás a felelősség áthárítása miatt van.Ha valaki bemegy a felszólítás ellenére és baleset éri egy omlás, egy robbanás stb. miatt, akkor a terület gazdája-fanntartója nem tartozik kártérítést fizetni. Jól igazolja mindezt, hogy abszolút nem ellenőrzik, nem szankcionálják a Hegyikastélyhoz belépő szabálysértőket. Ez tehát nem ellentmondás, hanem szerepe és célja van.
süti beállítások módosítása