Rozsnyai Kornélia bicskei szülő nagyszerű gondolata alapján gyűlt össze Bicskén kb. 80 olyan ember, akik számára annyira fontos a család, a gyermek, az iskola és a tanár, hogy bátran utcára is mentek, felemelték szavukat. 

309067365_1221261535120883_4686692669032118199_n.jpg

Tegnap délután, jó társaság, ismerős, szimpatikus arcok. A Mi vagyunk a Grund szólt legelőször. És a másik iskolánál is ugyanez szólt - zárásként. “Álljunk bele, ha kell, bármi jöjjön is el, legyen szabad a Grund”. 

A vezetők egyeztettek a helyszínre csak néhány percre érkező rendőri szolgálattal majd beszédek hangoztak el.
Rozsnyai Kornélia szenvedélyes, érzelmekkel teli és okos beszédében a két középiskolás, egy általános iskolai első osztályos és egy ovis gyerek anyukájaként fogalmazott meg tényeket. Dühös, mert nincs kémia szakos tanára egyik gyermekének, a másiknak 9 órája maradt el érettségi előtt, mert megbetegedett a tanár és nem volt, aki helyettesítse. Azt mondta, hogy ha itt Bicskén nem érezzük ezt, az azért lehetséges, mert annyi túlórát vállalnak magukra a tantestületek tagjai. Azt a félelmét is megosztotta a magyar anya, hogy nemhogy tanár nem lesz, de iskola sem, ha ez így folytatódik. Mi lesz akkor, ha a mindmáig kitartó tanárok feladják vagy elmennek nyugdíjba? Kérte a szónok azt is, hogy "ne azt a tanárt szidd, aki küzd, aki fekete ruhában csendesen kiáll az iskola elé, jelezve, hogy nagy a baj. Nemcsak nekik kellene sztrájkolni, hanem nekünk kellene két kézzek dörömbölni a felelősök ajtaján." Az oktatás reformja nem tűr halasztást. "Jól megbecsült, szakirányos tanárai kell, hogy legyenek a gyerekeinknek."

 

vajda_remek.jpg


"Legalább a maréknyi tanárnak akik itt álltak feketében, legalább nekik visszaadjuk a hitüket, hogy nincsenek egyedül." Ebben lehetne összefoglalni a rendezvény célját.
Petrik Zsuzsanna pedagógus elmondta, hogy büszke a hét bicskei kolléganőre, akik kiálltak a magyar oktatásért,  "az önök és a mindannyiunk gyerekeiért egyaránt. Értem a szülőket és egyetértek azzal, amit mondanak." A 46 éven át tanító  Petrik Zsuzsanna kiemelte azt (a szerintem visszataszító, a helyzetet jól jellemző tényt), hogy az a kép 120 percig volt látható.
- Leszedték? Tényleg? - kérdezte döbbenten egy hallgató.
- Rábízom mindenkire, hogy mit gondol - válaszolta Petrik Zsuzsanna.
Czigány Beáta, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában dolgozó pedagógus, élve a szólásszabadság adta lehetőséggel, (ami mind magánemberként, mind pedagógusként megilleti őt), az iskolák helyzetéről beszélt. Szerinte meg kell állítani, ami zajlik. Többek között a pedagógusok túlterheltségéről szólt, ami a minőségi munka rovására megy vagyis senkinek sem jó. "Valamit tenni kell, mert nincs ez jól és nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki osztozik ebben, aki segíteni akar nekünk. Hálásak vagyunk. Köszönöm."
A címbe azért került Szent-Györgyi Albert bölcsessége, mert a megmozduláson  a csoportképhez összeállva ezt mutatják fel.
A felélénkült tömeg áthaladt a zebrán, a Hősök terén a Városháza előtt elhaladva. A Kossuth téren a Vajda előtt Nemesbüki Miklós mondott beszédet. Számos ténnyel, adattal mutatta be a tanügy helyzetét. Az est fénypontja az volt, amikor négy középiskolás fiatal néhány mondatban mondta el a magáét. Valahogy ez maradt meg bennem a legjobban: a szaktanár, akit imádtak, pályát módosított és targoncásnak állt (a hanyatló - a szerk.) Nyugat-Európában.

VÁLTOZTASSUNK, HOGY AZ ALSÓBB ÉVES BARÁTAINKNAK MÁR NE LEGYEN ILYEN HELYZETE. Igen, ezt középiskolások mondták ki.

309475909_660619858631469_7108841755392681939_n.jpg

Úgy kezdődött szeptember 19-én, hogy a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 7 pedagógusa fekete ruhában kiállt a Prohászka utcai épület elé. Készült egy fotó, amit kitettek a Csokonai Ált. Isk. Fb-oldalára. Ez két órán belül eltűnt. "Ezen az eltűnt képen hét bicskei pedagógust láthattunk feketében. Szolidaritásukat nyilvánították munkatársaik felé, csatlakoztak az országos demonstrációhoz. A törlés okáról és körülményeiről nincs információ. De bizonyára nem azok a tanárok törölték két óra után, akik megosztották. Meglehetősen életszerűtlen feltételezés lenne, hogy ők saját maguk megnyilvánulását órákkal később önmaguktól, önszántukból eltávolítják. Szomorú történet. De ettől még Veletek vagyunk, akik Veletek vagyunk. Bicske, 2022. 09.19." A Bicskei Szó természetesen megosztotta azt a képet és így kommentálta, ahogy olvashatták.
Rozsnyai Kornélia, négy gyermekes bicskei szülő ezt a képeltávolítást annyira méltatlannak, igazságtalannak és felháborítónak tartja - hiszen a szabad véleménynyilvánításhoz való jog sérül -, hogy Petrik Zsuzsanna pedagógushoz fordult, akinek 1976-ban történetesen a mi osztályunk volt az első osztálya. Ők ketten kezdtek a szervezésbe, amiről magam is tudtam. Arra gondoltam, hogy akkora a közöny és a félelem, hogy hatan-heten leszünk a rendezvényen összesen. Ezt később húszra javítottam. Ehhez képest a Kisfaludy utcában a tömeg elején mentem a járdán. A 10. voltam. Kiálltam a zöldbe és kettesével-hármasával számoltam - hangosan, mosolyogva, biccentve mindenkinek, ahogy elhaladtak előttem. 74 fő. Volt akiknek korábban el kellett mennie. Őket is beleszámoltam. Ezért 80 fő a "hivatalos". Egy babakocsiban tolt, állampolgári jogaival pontosabban gyülekezési jogával először élő, saját jövője érdekében fellépő honfitársamat, a karonülő gyermeket  is beleszámoltam. Miért ne? Ez róla is szól.  Továbbá a büszke nagypapa három gyönyörű unokájáról is, aki még az iskola előtt ülve mondta el, hogy miattuk jött el.

309501594_10216988537184805_6890281373045749957_n.jpg

309032893_10216987773845722_7650692891167498728_n.jpg

Kevés fény jut a tanügyre, árnyékból annál több.  Fiatal felnőttek és kamaszok is szép számmal jöttek.  Az útvonal: Prohászka utcai iskolaépület - Vajda János Gimnázium - Szent István úti iskola a Kisfaludy utcán közelítve. Külön jó volt, hogy az egyenruhás szolgálat az első perctől  rendkívüli tapintattal "szolgált és védett".  Nem emlékszem hasonló méretű civil, pártoktól független, jobbító szándékú kiállásra Bicskén. 8 alsós, 2 felsős, 5 nyugdíjas, és 7 gimis pedagógus volt jelen. Aminek nagyon örültem. De aminek igazán örültem volna, ha minden bicskei tantestület minden tagja velünk tart.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása