1. Diéta és a cukorbetegség

Naponta többször egyen keveset!

Ha megfelelően elosztjuk a nap folyamán a bevitt szénhidrátokat (egyszerű és összetett cukrokat) és egyszerre nagyobb mennyiségű szénhidrát bevitelétől tartózkodunk, a rendelkezésre álló inzulintermelő kapacitás elegendő lehet a kisebb vércukor emelő hatás kivédésére. Az étkezések során bevitt nagyobb mennyiségű rost (zöldség, saláta, teljes kiőrlésű gabonafélék), képes a cukrok felszívódását jelentősen lassítani, így a vércukor szint emelkedést mérsékelni.

Túlsúly esetén fontos mielőbb lefogyni!

A fogyás során a zsírszövet mennyisége csökken, így a működtetéséhez, vezérléséhez szükséges inzulin mennyiség is megtakarítható.

Az étkezésben a mennyiség és a minőség összhangjára figyeljen!

Figyeljen arra, hogy jó minőségű ételeket válasszon. A teljes kiőrlésű pékáruk, nemcsak egészségesebbek, de kevesebb fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy jóllakottnak érezze magát.

2. Mozgás, mozgás, mozgás!

Vizsgálatokkal bizonyították, hogy a rendszeresen végzett testmozgás már 2-3 héten belül jelentős javulást idéz elő az inzulinérzékenységben. Rendszeres napi 30-60 perces testmozgás csodákat művel a testével. Ha eddig nem mozgott, nagyon fontos a fokozatosság. Kezdje 5-10 perccel, majd minden nap mozogjon 5 perccel többet, amíg el nem éri a 30 percet. Minden lehetőséget ragadjon meg a mozgásra! Szálljon le a buszról egy megállóval korábban, lift helyett használja a lépcsőt, vigye a kutyát minden nap egyel többször sétálni!

3. Figyeljen a szemére!

Rendszeresen ellenőrizze a vércukorszintjét (reggel éhgyomorra és evés után is!) Járjon rendszeresen szemészhez! A szem az érrendszer tükre, itt a legkönnyebb elcsípni a súlyos szövődményekhez vezető károsodást. 1-es típusú diabétesz betegeknél 15 év után kb. 90%-ban, 2-es típusú diabeteszben 25%-ban jelentkezik a diabéteszes retinopátia (a retina megbetegedése). Európában a szerzett vakságok 30%-a diabétesz következtében történik.

4. Figyeljen a lábára!

Mindig kényelmes, jól szellőző lábbelit hordjon. Ápolja gondosan a lábát, naponta ellenőrizze.

Diabéteszes láb szindróma a cukorbetegség "komplex szövődmény"-e. Az érző idegek károsodása miatt csökken a fájdalomérzés, aminek következtében akár napokon-heteken át észrevétlenül maradhatnak a különféle eredetű sérülések. A mozgató idegek károsodása a láb izmainak sorvadását okozza. A lábfej eldeformálódhat, mely a sérülések fellépését tovább segíti (cipő könnyebben feltöri). A bőr kiszárad, sérülékennyé válik, a sarkak berepedhetnek. A talpon szövetelhalás keletkezhet, melyen fekély képződhet és ennek elfertőződése egy vagy több lábujj elhalásához vezethet, ami az ujjak vagy a láb amputációját tehetik szükségessé.

5. Figyeljen a veséjére

Rendszeres veseműködési kontroll (vérből) Rendszeres vizelet ellenőrzés Nemcsak a szem, a vese erei károsodnak. A vese károsodásása akár odáig is fokozódhat, hogy művesekezelésre is szükség lehet.

6. Védje az ereit!

Évente legalább 2 alkalommal méressen HbA1c szintet – átlagos vércukorszint. Amennyiben ez az értéke 6,5% fölé kerül, valamit másképp kell csinálnia! Érdemes átgondolnia, mindent megtett-e az életmódja egészségesebbé tételével kapcsolatban, és beszéljen kezelőorvosával- lehet, hogy új gyógyszer-kombinációra kell váltania.

Ügyeljen a vérnyomására! (130/80 alatt)
Ügyeljen a koleszterinszintjére! (4.5 alatt)
Ha még dohányzik, már ma tegye le!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása