Polgármesteri hívás

2008.12.01. 11:03

Tessely Zoltán polgármester géphangon kérdezte a bicskeieket arról, vajon szerintük kell-e vizsgálódni, felelőst keresni azért, mert a város nehéz pénzügyi helyzetbe került. Ezzel kapcsolatosan alakult ki vita a csütörtöki képviselő-testületi ülésen.

- A választás előtt azt mondtam, hogy ha meghatározó kérdés merül fel a város életében, akkor megkérdezem a lakosságot a véleményükről. Ezt tettem most. Kíváncsi voltam, mit gondolnak arról a bicskeiek, hogy kell-e felelőst keresni vagy sem. Kiderült: kell ezzel foglalkozni. A megye településeinek 25 százalékát érinti egyébként a fizetésképtelenség. Bicske szörnyű állapotban van. Lejárt hiteleink vannak, amelyekkel nem foglalkozott senki az elmúlt időszakban, idén pedig hitelképtelenség alakult ki. Arra már nincs lehetőségünk, hogy ismét hitelt vegyünk fel a gondok csökkentésére. A megoldás: takéroskodni kell. Át lehet ütemezni kifizetéseket, kötelezettségvállalásokat, a nagyobb adófizető vállalkozásokat pedig megkeressük, hogy segítsenek nekünk ebben a helyzetben. A következő költségvetésben pedig már csak a valóban nagyon fontos dolgokra költhetünk - nyilatkozta lapunknak a polgármester. Mint kiderült, 1100 telefonhívást kezdeményeztek, ennek 75 százalékában el is érték a hívott felet. Ebből - mondta Tessely - 450-en igennel reagáltak, vagyis ennyien szeretnék, ha kivizsgálnák a kérdést, 25-en pedig nemmel. A többi 350 megkérdezettről nem esett szó. Hetlinger Zoltán, az MSZP frakció vezetője már kevésbé örült a körkérdésnek.

- Szóvá kell ezt tennem, ugyanis nagyon sokan hívtak felháborodva, mert úgy érzékelik, hogy ez Szántó János ellen történik, aki viszont már nem tud tenni semmit a felhozott vádak ellen. Azt szeretném, hogy a polgármester kérjen bocsánatot - nyilatkozta Hetlinger, ám ez utóbbi kérését a testületi ülésen nem említette.

A kérdést szakmai szempontból közelítette meg a város könyvvizsgálója:

- Az önkormányzat az alkotmányi előírásoknak megfelel. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet nehéz fizetési helyzetben. Ezért racionalizálni kell a kiadásokat, és be kell szedni a bevételeket. A kiadások nehéz finanszírozhatósága egyébként nem jelenti az önkormányzat fizetésképtelenségét. Ezt mi régóta mondjuk. Meg kell emelni a saját bevételeket, mint például a helyi adókat. A lakosságnak ugyanis ebből a teherviselésből szerepet kell vállalnia. Jelenleg azonban úgy tűnik a dolog, hogy a testület próbálja a lakosságot és a vállalkozókat ettől megóvni, de ez bizonyos mérték után már nem megy - mondta Tasnádi Márta Éva, igazságügyi adó-, járulék- és könyvvizsgáló.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása