Ez alkalomból iskolája készített vele interjút, melyet az alábbiakban közlünk.

- Mi is az EYP tulajdonképpen?
- Az Európai Ifjúsági Parlament (European Youth Parliament, EYP) egy olyan páneurópai ifjúsági szervezet, amelynek célja az európai integráció elősegítése és a közösségi tudat erősítése az európai ifjúság körében. Minden európai országban (nem csak az EU-tagállamokban) működik egy leányszervezet, amely az adott országban lévő fiatalokat toborozza, ösztönzi a részvételre, illetve üléseket, fórumokat szervez.
- Hogyan épül fel egy ilyen ülés, vagy fórum?
- Az országokat képviselő delegáltak munkacsoportokba (pl. Szociális és Munkaügyi Bizottság, Fejlesztési Bizottság, stb.) tömörülnek, ezek a munkacsoportok pedig egy-egy fontos témát dolgoznak fel. Erre általában 3-4 napjuk van, majd a plenáris ülés keretében előadhatják javaslataikat a főbb problémák kezelésére. Itt, az ülésen az összes munkacsoport és az ülést levezénylő Board nyílt szavazással elfogadhatja, vagy elutasíthatja a javaslatot. Az elfogadott javaslatok egy része előterjesztésre kerül Brüsszelben.
- Ez elég komolyan hangzik.
- Az is. Az EYP a „Fiatalok Lendületben Program” részeként immár az Európai Bizottságnak, Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Parlament elnökének és Terry Davisnek, az Európa Tanács főtitkárának támogatását élvezi.
- Milyen volt ez a fórum?
- Egyszerűen fantasztikus! 15 ország delegáltjai olyan kulturális kavalkádot varázsoltak, amelyet elég ritkán lehet tapasztalni. Mindennek tetőpontja az „European Village” elnevezésű kulturális est volt, amelyen minden delegált beöltözött a népviseletébe, illetve saját asztalánál vendégül látta a többieket jellegzetes ételekkel, italokkal. Az este záró pontja volt az, amikor mindenki elénekelte az általa képviselt ország himnuszát, majd egy-két egyszerűbb néptánc-lépést próbált megtanítani a többieknek. Rendkívül jó érzéssel tölt el még most is, hogy bár a népviseletek nyilvánvalóan demonstrálták a nemzetiségeket, mégis mindnyájan inkább egy közös, nagy család tagjaként éreztük magunkat.
- Hogyan folyt a kommunikáció? Azért biztosan akadtak problémák…
- Egyáltalán nem. Az EYP hivatalos nyelve és egyben munkanyelve az angol, melynek felsőfokú ismerete javasolt, de németül, spanyolul ugyanúgy társalogtunk fiatal kollégáimmal a vacsoráknál, vagy egyéb közös, szabadabb programoknál. Természetesen itt mindenki multi-linguális, minimum két idegen nyelvet beszél a saját anyanyelvén kívül. Ez náluk teljesen normális és nálunk is az kéne, hogy legyen, mert ez Európa!
- Hogyan kezdődött mindez? Úgy értem, hogyan szereztél tudomást erről az egészről?
- Igazából 11-es koromban kezdtem el komolyabban érdeklődni a diákdiplomácia iránt. Először részt vettem egy ilyen jellegű táborban, aztán Norvégiába utaztunk néhány osztálytársammal egy kulturális csereprogramra, ott mélyült el bennem az ez iránt való szeretet. A következő évben beléptem a Mathias Corvinus Collegiumba, ami igen nehéz volt, mert az érettségi évében gyakorlatilag két sulit végeztem párhuzamosan: a gimit és ezt a diplomáciával, társadalomtudományokkal foglalkozó képzést. Itt ismerkedtem meg az EYP-vel, s most ennek keretében próbálom kihasználni a lehetőségeimet.
- Mik a terveid a jövőre?
- Természetesen, ha itt, a suliban végzek, akkor mindenképpen egyetemre szeretnék menni, mert most halasztottam egy évet, illetve valószínűleg a napokban kezdem meg a szakmai gyakorlatomat a Geopolitikai Tanácsnál. EYP-vel kapcsolatban mindenképpen szeretnék kijutni a májusi, kijevi fórumra, mert érdekes témák lesznek és sok barát vár rám, akikkel ismét találkozni szeretnénk!
- Mit üzensz a többi diáknak?
- Azt üzenem nekik, hogy próbálják megvalósítani az álmaikat, mert ebben az Európában, a MI Európánkban szinte korlátlanok a lehetőségek! Végezetül pedig szeretném megköszönni az iskolámnak, az Athéné Idegenforgalmi, Informatikai és Üzletemberképző Szakközépiskolának és városomnak, Bicskének a támogatását! Külön szeretnék köszönetet mondani Komárominé Bodnár Erikának, a Szociális Bizottság elnökének a segítségért és támogatásért!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása