A bicskei médiareformról

2009.05.01. 14:13

Sulyokné Guba Judit képviselő 2009. március elején datált előterjesztésében az áll, hogy a helyi sajtó "rendszerének megteremtése a cél". A képviselői elképzelés szerint a bicskei médiarendszer élén egyetlen főszerkesztő állna, aki a tévé, a honlap, az újság főnöke és a város PR-főnöke is lenne. A tévénél dolgozna egy fizetett studióvezető és egy operatőr, a lapnak 1 fizetett újságírója lenne, a városi PR és a honlap szerkesztéséhez 2 félállású munkatárs.

Nem szerény véleményem szerint a Bicskei Élet című lapnak elég a fizetett vezető szerkesztő, aki természetesen újságíró is, mi önkéntesek pedig ingyen dolgozunk, ahogy eddig is tettük. Összejött mindig a kellő mennyiségű írás, amelynek időnként a minősége is rendben volt. A Bicskei Életnek meg kell a hagyni a függetlenségét. Nem kell egyszemélyes irányítás alá vonni mint a Központi Bizottságot.

Az már lejárt lemez.

Az előterjesztés szerint a Bicskei Életre elfogyott a közbeszerzési pénz, a helyi tévé tiszteletdíjas munkatársának utolsó BTV-s hónapja ez a május. A képviselő ezt vákuumhelyzetnek nevezi, ami lehetőséget nyújt a hatékony rendszer kialakítására.

Arra kifejezetten kíváncsi vagyok, hogy a megszűnt Bicskei Élet társadalmi szerkesztőbizottságának miért kellene a Bicskei TV kuratóriumának irányítása alá kerülnie, ha a lap esetleg újra indul. És nem is azért, mert a kuratórium eddigi legismertebbé vált lépése a 14 évig ingyen dolgozó  szerkesztőnek és kuratóriumi tagtársuknak bíróságilag kiküldött 1 millió forintos fizetési meghagyás, hanem azért, mert médiacentrum a Kádár-korszakban is létezett. Akkoriban persze, teljesen más neve volt: Tájékoztatási Hivatal. Ők mondták meg a sajtónak, hogy mit lehet leírni és mit nem. Kell ez nekünk ma? Persze, hogy nem. A Kádár-korszak végén a központi tájékoztatáspolitika akkor teljesítette igazán hatékonyan legfontosabb feladatát, ha a hatalom szempontjából kellemetlen és nemkívánatos tények, értékelések elterjedését még idejében képes volt megakadályozni. Ma már ezt nem lehet megakadályozni az alternatív vagyis a nem hatalmi és nem pártszolgáló sajtó léte miatt! De azt továbbra sem értem, hogy a Bicskei Életben végzett jószolgálati munkánkat miért kellene a tévé kuratóriumának irányítania? Azért, mert mi nem vagyunk párttagok vagy párthívek? Vagy miért? Miért nem lehet meghagyni önállónak egy jól működő műhelyt, ami a többi műhellyel is fennatartja kapcsolatát, ahogyan azt Richter Gábor főszerkesztő is megtette, mert számára ez természetes volt és ez minden szakembernek az lenne. Ha ezt pénzhiánnyal lenne elmagyarázva, azt mindenki megérti. De a Bicskei Élet szerkesztői a főszerkesztő kivételével ingyen dolgoznak. Miért kell őket kicserélni? Miért kell a lap társadalmi szerkesztőbizottságának nyakába ültetni a kuratóriumot is? Túl önállóak vagyunk? Nincs bennük semmi pártfegyelem? Ezt nevezik központosításnak?

Ha azzal magyarázza a bölcs szenátus, hogy gazdasági társaságot hoznak létre a bicskei nyilvánosság irányítására, ezért mindegyiknek egy közalapítványba kell bemennie, az is rendben van. De miért kellene ehhez Bicskére olyan "hírgyár igazgató", aki honlapot, tévét, lapot irányít? Mindent és semmit egyszerre. Vagy ez már a Falanszter szín Az ember tragédiájából, amelyben Madách az emberségesség fontosságára hívja fel a figyelmet?   

A szerkesztőségek - tévé, újság, honlap együttműködése eddig is létezett, médiacentrum nélkül is. Szokták egymást eseményekről, hírekről értesíteni a városlakók. Tehát ez sem igazán helytálló magyarázat a médiaközpontosításra.

Szerintem érdemes lenne minden már kialakult bicskei műhelyünket függetlenül hagyni és ha életükben bárki reformot akar, előbb talán velünk beszélje meg. Önállónak, eredetinek, bicskeinek tessék minket megtartani és véletlenül sem valamelyik politikai párt tartozékává "fejleszteni".

Kezdjük ugyan megszokni, hogy hazánk közéletében semmi nem az, aminek mondják.

A Bicskei Élet éppen ezért maradjon bicskei élet. Kivételként erősítse az előbbi szabályt, miszerint a honi közéletben semmi nem az, aminek mondják.

Izing Antal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása