Ablak a végtelenre

2009.05.08. 13:04

Böjte Csaba dedikálja az Ablak a végtelenre - Csaba testvér gondolatai Istenről, vallásról életről, emberről... című könyvet 2009. május 12-én (kedden), 12 órától a Helikon Könyvesházban (1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 35. konyveshaz@helikon.hu, telefon: (06/1) 331-2329). A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.

Csaba testvért, az erdélyi ferencest, a nehéz helyzetben élő gyermekek megmentőjét, 1500 szociális árva nevelőapját ma már senkinek nem kell bemutatni.

Minden szavának hitelt ad élete. Nem csupán beszél Isten országáról, hanem mindent meg is tesz, hogy ez az ország itt e földön is kiterjedjen.

Az interjú kötetben Karikó Éva az apostoli hitvallás, az ún. Hiszekegy állításaira fűzte fel a kérdéseit. A válaszok minden egyes gondolata az életből merít, az életről szól végtelen bölcsességgel és egyszerűséggel, nemcsak a hitigazságokat mutatja be, hanem azok megvalósítását a több évtizedes lelkipásztori és nevelői munka tapasztalatából merítve. Szavaival összecsengnek nagy költőink, gondolkodóink, szentjeink sorai, amelyek alátámasztják Csaba testvér gondolatait.

"Egy rendes faluban, ha valaki elengedne egy kismalacot, sok ember futna, hogy az övé legyen. Egy kisgyerek azonban nem kell. Ott koldul az utcán, nyújtja a kezét, az emberek továbbmennek és átlépnek a szerencséjükön."

Böjte Csaba 1959-ben született Kolozsvárott. Csíkszeredában nevelkedett húgával. Édesapja a versei miatt börtönbe került 1956-ban. Szabadulása után nem sokkal meghalt, mert ütötték-verték a börtönben. Az ifjú Böjte bosszút akart állni, aztán ráébredt: a tudatlansággal, a sötétséggel van baj. Bölcsesség és szeretet kell az emberek szívébe. Autóvillamossági szerelőként dolgozott, majd teológiára jelentkezett.

Mielőtt belépett volna a rendbe, felköltözött a Hargitára. Kaolinbányász lett. Ott tanulta meg, hogy a durva emberi külső mögött mennyi feltétel nélküli segítőkészség rejtőzik. Látta, amikor egy társát betemette a föld és a bányászokkal puszta kézzel ásták ki, miközben rájuk is szakadhatott volna az omladék. De kiásták, és Böjte szerint nem biztos, hogy ezt a választékosan beszélő értelmiségiek megtennék egymásért.

(ia)

Böjte Csaba tisztelőinek klubja az iWiW-en:
http://iwiw.hu/pages/community/comdata.jsp?cID=2114334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása