Molnár Dániel önkormányzati képviselőt rendőrségi bejelentése után arra kértük a Bicskei Szó olvasóinak nevében, hogy részletesen mutassa be azt a helyzetet, amiért ma bejelentést tett a Bicskei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán.

Fontos, hogy néhány nappal ezelőtt a képviselő még a rendőrségi bejelentés előtt a Fejér Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztályától  kérte törvényességi vizsgálat lefolytatását. Erre még nem érkezett válasz. Mint írja, több jogásszal történő egyeztetést követően a Bicskei Rendőrkapitányságon tett bejelentést 2024. április 8-án - azaz.   

Tavaly ősszel a MOL leányvállalata, a MOHU újraosztotta a lakossági hulladékgyűjtés piacát az egész országban, miután a Magyar Állam 35 évre megbízta a MOL-t a hulladék begyűjtés megszervezésével az ország teljes területén. Így ért véget a Zöld Bicske Kft. közel tíz éven át tartó gyötrődése, ugyanis a Zöld Bicske Kft. nem kapott koncessziós jogot a környéken arra vonatkozólag, hogy 2024. januárjától is ők végezhessék a szolgáltatást. Így került képbe Bicskén a Collect Viridis Kft., amely a Zöld Bicske Kft. megbízott ügyvezetőjének, Tölgyesi Balázsnak az üzleti érdekeltsége, egész pontosan egy, a tulajdonában álló cég tulajdonolja az új bicskei hulladékos céget.

  1. november 17-én a képviselő-testület  tegnapzárt ülésen döntött arról, hogy 12% tulajdonrészt vásárol a Collect Viridis Kft.-ben, illetve a város tulajdonában álló 015 hrsz-ú telephelyet bérbeadja a Kft. részére 200.000 Ft/hó összegért. A cégnek szüksége volt a telephely bérleti jogára, hiszen másképp nem szerezhetett volna koncessziós jogot a MOHU-tól, hogy Bicskén és a környék településeiről a Collect Viridis gyűjthesse be a szemetet. A novemberben elfogadott előterjesztésben a képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert az üzletrész adásvételi szerződés és a bérleti szerződés aláírására 2023. december 31-i határidővel.

Önkormányzati képviselőként 2024. március 19-én találkoztunk legközelebb a cég ügyeivel, ezúttal kapkodva összehívott rendkívüli, nyílt testületi ülésen. Az előterjesztés teljes tartalma itt olvasható:
http://bicske.hu/sites/default/files/eloterjesztesek/nyilt/34_cv_tulajdonosi_dontesek.pdf

Az előterjesztésben szereplő határozati javaslatban pedig benne van a lényeg:

34_2024_eloterjesztes_lenyeg.jpg

 

Tehát néhány hónappal azután, hogy 12%-os üzletrészt vásárolt az önkormányzat az új hulladékos cégben, máris további üzletrészt vásárolna a polgármester és vissza nem térítendő támogatást is adna mellé. A két művelet végrehajtására pedig 28 millió forintos keretet kért és kapott a képviselő-testület tagjaitól. A vissza nem térítendő támogatást bérfejlesztésre és a munkakörülmények javítására kérte a cég, amelynek többségi tulajdonosa Tölgyesi Balázs GV Holding Kft. nevű, igen tőkeerős, az elmúlt években dinamikus fejlődést mutató cége. Mégis a 12%-os kisebbségi tulajdonos Bicske Város Önkormányzatának kell bérfejlesztésre több tízmilliós támogatást adni egy 3 millió forintos jegyzett tőkéjű cégnek, amely januártól kezdett csak érdemi tevékenységbe.

Miután a véletlenek összejátszása úgy hozta, hogy a november 17-i és a március 19-i testületi ülések idején is külföldön tartózkodtam, így nem volt lehetőségem az üléseken további kérdéseket feltenni. Először 2024. januárjában kértem találkozót a polgármestertől az ügyben. Január közepén Bálint Istvánnéval és Tölgyesi Balázzsal több órás egyeztetést folytattunk az új cég helyzetéről, az önkormányzati tulajdonrész szerzés körülményeiről. Ekkor megelégedtem az akkor elhangzó információkkal és ígéretekkel.

Miután a márciusi ülésen elfogadásra került a 28 millió forintos keret a vissza nem térítendő támogatásra, kicsit jobban elkezdtem utánajárni a részleteknek. Április elején ellenőriztem a cégbíróság adatait a Collect Viridis Kft. kapcsán. Nagy meglepetésemre kiderült, hogy a tavaly megvásárolt 12%-os tulajdonrész 2024. áprilisában még nincs az önkormányzat nevére bejegyezve. A cégbírósági adatokban nyoma sincs az üzletrész megvásárlásának, a cégbírósági adatokban nincs folyamatban lévő változás bejegyzés sem a Collect Viridis esetében.

Ezután elkértem a jegyzőtől a tulajdonrész adásvételi szerződést, valamint a bérleti szerződést, amelyek Bicske Város Önkormányzata és a Collect Viridis Kft. között jöttek létre.

Ezekből a dokumentumokból derültek ki az igazán fontos részletek:

  1.       A polgármestert november 17-én hatalmazta fel a képviselő-testület, hogy 12% üzletrészt vegyen a Collect Viridis Kft.-ben, ennek végrehajtásának határideje 2023. december 31. volt. Ehhez képest a tulajdonrész adásvételi szerződés 2024. január 26-án köttetett, amikor már nem rendelkezett annak aláírására vonatkozó felhatalmazással a polgármester, hiszen kicsúszott a határidőből.
  2.       A tulajdonrész adásvételi szerződésében olyan adásvételi jogot alapítanak a felek, amely alapján a Collect Viridis időbeli korlát nélkül, néhány könnyen teljesíthető feltétel teljesülése esetén visszavásárolhatja a 12% üzletrészt az önkormányzattól rögzített, jutányos áron. Ilyen tartalmú szerződés aláírására sem volt felhatalmazása a polgármesternek, az adásvételi jog alapítását a képviselő-testület tudomására kellett volna hozni, és azt a testület tagjainak meg kellett volna szavaznia.

Ebből következően valószínűsíthető: 2024. márciusában a képviselő-testület jelenlévő tagjainak úgy kellett döntést hozni a 28 millió forintos támogatás és további tulajdonrész vásárlás kérdéseiről, hogy nem tudtak egyes nem Bicskét támogató részletekről és nem tudtak arról sem, hogy a cégbíróságon sem akkor sem azóta nem volt és nincs bejegyezve az önkormányzat tulajdonrésze.

Az ügyben először a Fejér Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályához tettem bejelentést és kértem törvényességi vizsgálat lefolytatását, majd több jogásszal történő egyeztetést követően a Bicskei Rendőrkapitányságon tettem bejelentést 2024. április 8-án.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása