Vasárnap lezajlottak a 2024. évi önkormányzati és európai parlamenti választások Magyarországon.

Az országos eredmény bizonyára sokak számára ismert, és elemzők tucatjai foglalkoznak a részletek megismertetésével, értelmezésével. Én, ahogy azt 5 éve is tettem, megpróbálok a bicskei szavazóköri adatok kapcsán néhány érdekességet felvillantani, akadtak ugyanis olyan meglepő fordulatok, tendenciák, amikre előzetesen talán senki nem számított volna.
Elsőre a szikár tényadatok, Bálint Istvánné Andi ismét polgármester lett, ezúttal a választópolgárok 58%-os részvétel mellett 3156 szavazatot adtak neki, ami 61,6%-os többséget jelentett a számára. A képviselő-testületben helyet foglal majd a 8 fideszes egyéni választókerületi győztes, akik ezúttal kivétel nélkül megnyerték a saját körzetüket szemben az 5 évvel ezelőtti teljesítményükhöz képest, és kompenzációs listán helyet kap 1 MKKP-s, 1 DK-s és 1 Mi Hazánk-os jelölt is. Minimális személyi változással készülni kell tehát, miután távozil olyan képviselő, aki ezúttal meg sem mérettette magát és érkeznek olyanok, akik új szereplőként léphetnek be a bicskei közéletbe.
Mindenképpen figyelemre méltó az, hogy ha a részvételt az 5 évvel ezelőttihez arányosítjuk, akkor néhány szavazókör 10%-os csökkenését leszámítva a polgármester asszony 118 plusz szavazatot tudott szerezni, míg az ellenzék – nagyrészt a szervezett, országos pártok hiányának is betudhatóan – 447 választót bukott, akik nagy része, a szavazóköri adatok alapján az MKKP-nál landolt.
A legnagyobb vesztese a választásoknak kétségkívül Balázs Péter képviselő, aki a 7. EVK-ban 2019-ben egyedüliként le tudta győzni Fideszes kihívóját, idén azonban az 5 évvel ezelőtti 52,42%-os eredményhez képest csupán 19,71%-ot szerzett és inkumbens vagyis a hivatalt már betöltő jelölt létére csak 3. helyen végzett a körzetében, ez mindenképpen egy komoly üzenet az ő képviselői munkájára vonatkozóan.
Összesen 3 olyan EVK is található Bicskén, akik idén nem tudtak  50% feletti abszolút többséget
szerezni a fideszes jelöltek, a 6-os, 7-es és a 8-as körzetben sem sikerült ez nekik.

Üzenetértékűnek találhatjuk azt is, hogy a 3-as körzetben közel 10%-kal rosszabb eredménnyel szerepeltek, de ez betudható annak, hogy itt indult egyéniben a független polgármesterjelölt is. Molnár Dániel a 4-es körzetben indult, ahol ugyan nem volt inkumbens, hiszen 5 évvel ezelőtt listáról jutott be, de ezúttal közel 20%-kal kevesebb szavazatot kapott, ami a második helyre ugyan elég volt neki, de a képviselő-testületbe nem jutott be, pártja vármegyei listájának befutó helyével vigasztalódhat.
Az MKKP egyéni körzetekben kimagaslóan szerepelt, átlagosan 20% körüli eredményt értek el a
jelöltjeik, listavezetőjük Paszicsnyek János pedig a saját körzetében 37,31%-os voksarányt kapott, ami kétségkívül a személyes kampányának a lenyomata. Az MKKP számait illetően kiolvasható, hogy az átlag fölötti bicskei szereplésük kulcsa a jelöltjeikhez és a helyi aktivista tevékenységüknek köszönhető, hiszen a vármegyei listás szavazáson is 17,8%-ot értek el, a települési kompenzációs listán pedig közel annyi szavazatot kaptak, mint a DK és Mi Hazánk együtt, összesen 48%-nyi töredékszavazattal jutottak képviselői helyhez.

Ezzel szemben a bicskei EP választási listán csak 5,8%-ot kaptak, ami ugyan meghaladja az országos átlagukat, árulkodik arról, hogy a helyi ügyekben mutatott aktivitásukat díjazták inkább a bicskei választók, és nem az országos szimpátiájukról tettek tanúbizonyságot.
Az európai parlamenti választásokat illetően a Fidesz-KDNP listájának 50%-os eredménye országos átlag fölötti, de az önkormányzati eredményekkel összevetve nem kimagasló, az pedig látszik, hogy nagyjából 500 ember szavazott a polgármester-jelöltjükre úgy, hogy az EP listájukra nem adta a voksát, itt a személyhez kötött szavazatok aránya az, ami jelzésértékű lehet. A Tisza pártlistájára 27%- nyi voks érkezett, ez az országos átlagtól minimálisan elmarad, még annak ellenére is, hogy Magyar Péter az országjárása során Bicskén is kampányolt, de a 2%-os különbségre magyarázat lehet, hogy Bicske és környéke egyébként is erős fideszes körzetnek számít.

A Mi Hazánk az országos átlaguknak megfelelően szerepelt, a DK-MSZP-P lista viszont 2%-kal alatta, ezt könnyen magyarázhatja az, hogy a városban szervezett formában szinte észrevehetetlenül vannak jelen. A Momentum szintén az országos átlagát érte el a városban, ami egyrészről meglepő, hiszen éveken keresztül erős helyi jelenléttel dolgozott a bicskei szervezetük, és a kampányban Tompos Márton országgyűlési  képviselőjük is ellátogatott a városba, másrészt viszont a szervezet kampány ereje egy ideje jelentéktelenre csökkent Bicskén, így az a személyes vonatkozás, ami erősíthette volna őket, kifulladt a választásokra.

Nehéz ezekből az adatokból, és a végigkövetett kampányból messzemenő következtetéseket levonni, mert míg egy oldalról az az érzése támadhat az embernek, hogy akár több is lehetett volna az izgalomból és a szoros eredményekből a városban a Bicskéhez köthető pedofil-ügy és az abból következő köztársasági elnöki lemondás után, valójában nincs olyan szerveződés és húzóerő, ami ezeket a turbulenciákat helyi szinten megfelelően ki tudta volna használni. A klasszikus ellenzéki pártok infrastrukturálisan Bicskén lényegében megszűntek, ugyanazon jelöltjeik becsületből elindulnak a választásokon, de valódi potenciál nélkül teszik mindezt, elkötelezett választóik bizonyos értelemben honorálják ezt, de az üvegplafon számukra látható módon az egyéni körzetek 3-4. helyei környékén mozognak. 

 

Míg a Mi Hazánk és az MKKP többnyire szervezett formában is jelen van a városban, nehéz lenne azt megjósolni, hogy valódi politikai erővé növik ki magukat, akik tényleges kihívói tudnának lenni a jelenlegi városvezetésnek, az egyértelműen látszik a számokból, hogy Bicskén
számszerűen nincs annyi ellenzéki szavazó, amennyi egy helyi választás megnyeréséhez szükséges lenne, amivel kapcsolatban nem érdemes figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a bicskei választópolgárok értékelik és elismerik a jelenlegi polgármester munkáját, nagy számban hajlandóak rá voksolni úgy is, hogy jelölő szervezete listáját nem feltétlenül támogatják, ez mindenképpen az ő teljesítményéről állít ki egy pozitív értékelésű bizonyítványt.

Végezetül, szeretnék néhány szót ejteni a kampányról is, ahogy azt 5 évvel ezelőtt is kiemeltem,
súlyos problémának és tehertételnek érzem azt, amilyen színvonalon a kampányolást művelik a
politikusaink. Sokfelé lehet példát látni arra, hogy egy önkormányzati választás során milyen
kérdésekben, milyen attitűddel lehet választókat meggyőzni, mik azok a minták, amiket talán
érdemes lehet átvenni és magunkévá tenni. A számokból kiindulva pedig egészen biztosan
semmilyen szükség nincsen arra, hogy indokolatlan gyűlöletet szítsunk, hiszti és lejáratókampányokat folytassunk, pitiáner feljelentéseket tegyünk, csúsztassunk, lejárató Facebook oldalakat hozzunk létre. Az igazság az, hogy az ellenzéki kihívók esélyeit egy cseppet sem növelte, a fideszes városvezetők fölényét egyáltalán nem növelte az, amilyen módszerekhez folyamodtak közvetve vagy közvetlenül. Számomra rendkívül üdvös lenne, ha a következő kampányban, 5 év múlva lehetőség nyílna arra, hogy értelmes, érdemi kérdésekről párbeszédek mentén tudjuk megtárgyalni a város és a benne élőket érintő legfontosabb kérdéseket, ehhez minden induló részéről szükséges a konszolidáció, a higgadtság és a józan értékítélet, bízom benne, hogy idővel pozitív változást érhetünk el ebben!
A megválasztott városvezetésnek gratulálok, eredményes és sikeres munkát kívánok nekik, bízva abban, hogy a Bicskét érintő ügyeket a bicskeiek érdekei mentén fogják megtárgyalni, nem pedig országos párt érdekeiket követve.

Pintér Patrik, politológus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása