A KSH legfrissebb, Létminimum 2008 című kiadványa szerint egy két felnőttből és két gyermekből álló család havonta legkevesebb 208 034 forintból tudja fedezni szükségleteit a minimálisan elégséges szinten. Ha egyedül neveli két gyermekét a szülő, akkor ez az összeg több mint 154 ezer forint; az egyszemélyes háztartásoknak pedig havonta csaknem 72 ezer forintba kerül a megélhetés.

A létminimum az az érték, amely még biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését. Ennek pontos összegét a Központi Statisztikai Hivatal különféle számítások alapján dolgozza ki. Ez először is tartalmazza az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által összeállított élelmiszerkosár értékét. A kutatásban azok a családok vehetnek részt, amelyeknél az élelmiszer-fogyasztásra költött összeg legfeljebb 20 százalékkal tér el az élelmiszerkosár értékétől, jövedelmük nem irreálisan magas vagy alacsony, és az adott évben nem ruháztak be sem autóra, sem lakásra, ami torzítaná az adatokat.

A legfrissebb fizetési listát tekintve nem nehéz megállapítani, hogy a megyében a családok egyharmada – de lehet, hogy közel fele is – a létminimum értékén vagy az alatt kénytelen élni életét. Számos ágazatban, különösen a fizikai munkakörökben a nettó fizetés alig haladja meg az egy főre jutó létminimum értékét. Még az ilyen szerény bérekkel rendelkezőknél is nehezebb helyzetben vannak azok a családok, amelyek tagjai munkanélküli ellátásban, illetőleg csak rendszeres szociális segélyben részesülnek.

Forrás: bama.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása