A városvezetés által állampolgári javaslat alapján eltervezett térfigyelőrendszer jól jöt volna most is. Mint már annyiszor. És a rendőrség erejét is fokozni kellene, hozzájuk ugyanis vagy 15 település tartozik. A bűnözők elég "rafkósak" ahhoz, hogy megérezzék, melyik kisváros főterén lehet betöréseket végrehajtani, melyik városban kell nyugton maradni.

Ismert, hogy a térfigyelőrendszer pl. a főváros több kerületében igen jó hatékonysággal működik. 0-24 órában nézik a rendőrök, akik azonnal jeleznek a közterületi járőröknek ha intézkedésre látnak okot. 360 fokban forgatható, ráadásul a igen jó zoom-képességgel is rendelkezik, akár 100-120 méterről is felismerhetővé tesz egy embert kinyomtatott színes fényképen, vagy videofelvételen. A közbiztonságra gyakorolt jótékony hatása kettős: egyrészt prevenciós, hiszen ahol tudja a gazfickó hogy látja a kamera, nem fog autót feltörni, kirakatüveget betörni, ajtót befeszíteni. Utólagos hatása a későbbiekben a felderítést segíti. Az utcai erőszakos (garázdaság, rablás) balhék megelőzéséhez is jó, hiszen a csoportosulásokat ki lehet szúrni, később a verekedés/ balhé teljes folyamata visszanézhető, a kamerával lehet követni a cselekmény mozgását is.

A bűncselekményeken túl a szabálysértések dokumentálásához is használható: főleg a tiltott helyen megállás, várakozás, mozgáskorlátozott igazolvánnyal visszaélés. ilyenkor rendőr sem kell a helyszínre, elég a felvételeket és a rendszámot elmenteni és közigazgatási eljárást kezdeményez a rendőrség. ezzel a bunkó módon parkoló gépjármű tulajdonosa már csak akkor szembesül, amikor kiküldik neki a 30.000 Ft.-os közigazgatási bírságot. (Hamar leszoknak a kereszteződésbe parkoló bmw-sek a taplóságról.)

Köztisztaság: illegális szemétlerakás, cigicsikk eldobás, kutyaszaratás ellen nem véd, de ezekről is lehet felvételt készíteni és szabálysértési feljelentést tenni, de nem árt ha a rendőr akkor igazoltatja is a delikvenst.

Jelenleg a térfigyelőket a rendőrség üzemelteti, költséghatékonyság okán a rendőrkapitányság ügyeletére vagy más, akár önkormányzati helyiségbe is be lehet kötni. általában az önkormányzatok közbiztonsági alapítványukon keresztül finanszírozzák, lényegében a posztos rendőrt helyetesítheti. persze minden azon múlik, hogy a figyelést végző rendőrök ingerküszöbét elérik-e a látottak és nem alvással múlatják csak a figyelőhelyiségben az időt.

A térfigyelő által rögzített közterületi kamerafelvételek ügyében, és a működtetés ügyében célszerű ombudsmani állásfoglalást kérni. fontos hogy tudd, rengeteg adatvédelmi és személyiségi jogokat óvó szabályt kell betartani, szabályzatokat alkotni és szigorúan szabályozni hogy ki mikor milyen körülmények között láthatja, rögzítheti a feltételeket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása