A szóbanforgó terület

A King's City befektetői  2005 óta keresték azt az európai országot, ahol megvalósíthatják  a projectet. A spanyol napsütéssel szemben a magyar gyógyfürdők mellett döntöttek, áll kedden kiadott közleményükben. Megszólalt a fejlesztés két vezetője, Ronald S. Lauder, magyar származású, amerikai üzletember, az Esteé Lauder Group igazgatója, a Central European Media Enterprises Ltd. elnöke, legnagyobb részvényese,  valamint Fred H. Langhammer, a Walt Disney Company igazgatósági tagja. Kedden a pénzügyminiszter levében válaszolt a Magosz igazgatójának felvetésére, valamint tájékoztatóján Ivády Gábor jogszabályt  bírált.

A menedzsment támogatná a vízisport iskolát

A cég menedzsmentje  a tervek véglegesítésén dolgozik, áll a tájékoztatóban, ha készen vannak,  bemutatják a környezetvédelemmel kapcsolatos elképzeléseiket is. Bízik abban a cég vezetése, hogy a részletek meggyőznek mindenkit arról, hogy aggódnak a természetért, bizonyítják majd elkötelezettségüket  a tó vízminőségének  érdekében, a környező terület, és a  természeti kincsek megőrzése iránt. A lakosok félelmeivel is tisztában vannak,  tudják, hogy aggódnak a vízisportiskola jövőjéért. A menedzsment támogatni kívánja a vízisport iskola működését, és fejlesztését, terveik közt szerepel egy világversenyek megrendezésére alkalmas evezőspálya kialakítása is. A befektetők kiemelt figyelmet fordítanak majd a munkavállalók képzésére is, amely létfontosságú  lesz a  komplexum sikeres működéséhez.  Ennek érdekében létrehoznak egy alapot, amely azokat a diákokat fogja támogatni, akik a létesítményekhez  kapcsolható szakterületeken  tanulnak.  

Oszkó: folyik a vizsgálat

Kedden Oszkó Péter pénzügyminiszter  levélben válaszolt a Magosz igazgatójának, Budai Gyulának, aki  a sukorói földcsere ügyében fordult a miniszterhez.

Civilek is tiltakoztak

A levélben többek közt ez áll:  "Az üggyel kapcsolatban jelenleg is folyamatban van az a vizsgálat,  amelynek lezárására csak a szintén folyamatban lévő számvevőszéki  ellenőrzés megállapításainak a figyelembevételével kerülhet sor.  Ezen vizsgálat során a Pénzügyminisztérium figyelembe veszi a  számvevőszék és az ügyészség által feltárt esetleges jogi és  pénzügyi anomáliákat is, és kiemelt figyelmet fordít a sukorói  földterületek elidegenítésével kapcsolatos jogügyletekre.  A vizsgálat megállapításairól annak lezárását követően tájékoztatni  fogom. Ugyancsak tájékoztatom, hogy vizsgálatunk végleges lezárta és az  esetlegesen felmerült aggályok tisztázása előfeltétele annak, hogy a  beruházóval koncessziós szerződést kössünk, ahogy arról a  Pénzügyminisztérium az elmúlt héten a nyilvánosságot tájékoztatta.  A levelében foglalt további kérésével kapcsolatosan tájékoztatom,  hogy egy magántársaság által megvalósítandó beruházás felfüggesztése  tárgyában hatáskörrel az illetékes hatóságok rendelkeznek, továbbá,  hogy egy adott beruházás állami támogatása, illetve kiemelt  jelentőségű beruházássá történő nyilvánítása, annak felfüggesztése  vonatkozásában sem a pénzügyminiszter rendelkezik hatáskörrel,  illetve döntés előkészítési jogkörrel. " A miniszter felhívta Budai figyelmét, hogy az elmúlt  napokban személyét  érintő minden alapot nélkülöző állításait, a  kellő információk hiányában megfogalmazott kritikáit, vádaskodásait  visszautasítja, és a jövőben az ilyen jellegű  jogsértéseivel szemben élni  fog  jogorvoslati lehetőségekkel.

A Magosz már hetek óta kifogásolja a tervezett kaszinó-beruházást előkészítő lépéseket. A szocialisták kormányzati szintre emelték az "ingatlanpanamát" a sukorói földcsere ügyében - jelentette ki Budai Gyula még július végén.

A szövetségi igazgató szerint Bajnai Gordon jelenlegi, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Veres János volt pénzügyminiszter és Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt elnöke  "cinkosa az ingatlanpanamának", amelyben jó minőségű, jó helyen lévő, több mint egymilliárd forint értékű állami földet rossz helyen lévő, értéktelen gyümölcsösért cseréltek el.

Lehet Más a Politika: a beruházás kezdetektől "felrúgta a demokratikus eljárásrendet"

A Lehet Más a Politika a környezetre és a demokráciára is súlyosan károsnak  tartja a Velencei-tó mellé tervezett King's City kaszinóvárost, mondta  el keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Ivády Gábor. Az LMP választmányi tagja szerint azért alakulhatott ki az ügy, mert az elmúlt években a parlament a társadalmi részvétel  erősítése helyett sorra fogadott el, ötpárti támogatással olyan  törvényeket, amelyek ellehetetlenítették az állampolgári beleszólást  és a helyi lakossági önrendelkezést. Ivád polgármestere kijelentette, hogy a beruházás kezdetektől felrúgta a demokratikus eljárásrendet. Emlékeztetett arra, hogy a  kormány annak ellenére versenyeztetés nélkül juttatta a telekhez a  beruházót, hogy a sukorói ingatlan és a cserealapként felajánlott  terület értéke között több mint 15 százalékos a különbség.  Hozzátette, a tiltakozást látva pedig kiemelt beruházássá minősítették a komplexumot. Elmondta, hogy az LMP nyílt levélben fordult Bajnai Gordon  kormányfőhöz, amelyben azt követelik, hogy azonnal kezdeményezze a  kiemelt beruházásokra vonatkozó jogszabályok, illetve az  autópályatörvények felülvizsgálatát. Úgy fogalmazott, az LMP szerint  ma azzal kell szembenézni, hogy megfelelő tőkeerővel az országos  szintű jogalkotás is befolyásolható.

Ivády Gábor kijelentette azt is: a 2010-2014 közötti parlamenti ciklusban az LMP mindent meg fog tenni azért, hogy megvédjék az  emberek demokráciába vetett hitét, ezért például hozzá kívánnak nyúlni a kiemelt beruházásokról szóló törvényhez, illetve a sztrádatörvényhez.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap / MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása