Ha minden a terv szerint halad, akkor a Zsámbéki-medencében a Szilícium-völgyhöz hasonlatos tudásalapú központot létrehozó Talentis program jövő év tavasszal bioerőművet, valamint Közép-Kelet Európa legnagyobb adatközpontját, az úgynevezett szerverparkot építi meg Mány közigazgatási területén, az 1-es autópálya és a 100-as főút között. A 2003-ban útjára indult Talentis a napokban fejezte be első ütemét: Herceghalom településen bővítette a szennyvíztisztító telepet, épített egy 128 szobás lakóparkot, egy négycsillagos szállodát, valamint egy Talentis Business Park névre keresztelt, irodákat és gyártási egységeket tartalmazó épületegyüttest.

A mányi tervekről Takács Ernő, a Talentis igazgatója mesélt: - Mány képviselő-testületével egy többéves együttműködés keretében kidolgozott, fejlesztési koncepcióba illeszkedő módon kívánjuk ezeket a projekteket megvalósítani. Szabályozási tervekkel rendelkezünk ezekre a területekre, sőt, az összes tervünk közül a legelőkészítettebb állapotban van a biomassza erőmű.

Az erőmű 10 megawattos villamos áram termelésére alkalmas és 20 megawattos hőenergia leadására képes, amely faaprítékból, fahulladékból és energiaerdők, energiaültetvények telepítésével termelt növények elégetéséből szabadít fel energiát. A megújuló energiaforrás 35 millió eurós beruházás.

- Az építési engedélyünk már megvan, ahogy az összevont kiserőmű engedélye is - teszi hozzá az igazgató. - A finanszírozást szeretnénk jövő februárig biztosítani, európai uniós pályázatot nyújtottunk be rá. A kivitelezést jövő februárban szeretnénk elkezdeni, s 15 hónap alatt megvalósítani, ami azt jelenti, hogy 2011-ben üzembe is állhat.

Az eddigi becslések szerint a projekt 16 főnek biztosít munkát, s a lakott településtől lehető legtávolabb valósul meg. Ugron Zoltán, Mány polgármestere is várja már a beruházást: - Mindenképp nagyon örülünk a terveknek. Látjuk a fejlődést a szomszédban, s abban bízunk, hogy mi is a fejlődés útjára léphetünk így. Emellett bízunk abban, hogy az erőmű projekt a mányi gazdáknak is kínál lehetőséget, s be tudnak majd szállni a folyamatba. S nagyon remélem, hogy a szerverpark beruházása nyakkendős munkahelyeket is teremt a helyieknek, akiknek eddig, ha informatikus vagy ehhez hasonló technikai végzettséggel rendelkeztek, Budapestre kellett járniuk dolgozni.

Forrás: fmh.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása