Kaposvár fideszes polgármestere azt mondta: nincs hová tovább hátrálniuk az önkormányzatoknak, amelyek emiatt vonulnak szombaton a parlament elé.

Szita Károly elmondta: a költségvetés azért embertelen, mert a leginkább kiszolgáltatottakat sújtja: a gyerekeket, az időseket és a betegeket, megalázó, mert segélyre kényszeríti a dolgozni képes embereket, ahelyett, hogy munkahelyeket teremtene, és cinikus, mert miközben azt mondják, hogy az önkormányzatoknak nagyobb lesz a mozgástere, 180 milliárd forintot elvon a szektortól. Ez egy Kaposvár méretű, 70 ezer lakosú városnál 2010-ben az idei évhez képest 730 millió forint mínuszt jelent - hangsúlyozta.

"Úgy döntött a miniszterelnök", hogy januártól 31,5 milliárd forintot vesz el az oktatástól - fogalmazott a politikus, aki hozzátette: ez Kaposvár esetében 614 millió forintot, 4 általános iskola éves költségvetését jelenti. "1600 diáktól vonják meg a tanulás lehetőségét" - hívta fel a figyelmet. A kormány az iskolabezárások és összevonások után a bejáró gyerekek támogatását is csökkenti - jegyezte meg a városvezető -, hiszen a már összevont tagintézményektől 11,5 milliárd forintot vesz el.

Szita Károly a közétkeztetési támogatás csökkentéséről szólva, annak azonnali visszavonására szólította fel a kormányt, amit azzal indokolt, hogy ma már a gyerekek nagy része egyedül az iskolában jut meleg ételhez.

Szita Károly arra is kitért, hogy a kabinet az uniós fejlesztési források önerejéből 6 milliárd forintot von el jövőre, vagyis "lenullázzák" a munkahelyteremtő támogatásokat.

Forrás: Fehérvári Hírek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása