Sólyom László köztársasági elnök 2009. augusztus 21-én egy társadalmi szervezet meghívására érkezett volna Révkomáromba, azzal a céllal, hogy beszédet mondjon Szent István szobrának avatási ünnepségén. A Szlovák Köztársaság Külügyminisztériuma az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó 2004/38/EK irányelvére hivatkozva, szóbeli jegyzékben tagadta meg a magyar köztársasági elnök belépését Szlovákia területére.

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma 2009. augusztus 24-i szóbeli jegyzékében sérelmezte az eljárást, és nyomatékosan kérte Szlovákiát a belépésmegtagadás jogszerűségének tisztázására. A Szlovák Köztársaság 2009. szeptember 17-én kelt jegyzékében kifejtette, hogy nem osztja az említett uniós irányelv értelmezésére vonatkozó magyar álláspontot, és továbbra sem adott elfogadható indoklást a köztársasági elnök Szlovákiába történő belépésének megtagadására.

A két ország kormányfőjének 2010. szeptember 10-i, szécsényi találkozóján ezzel a vitával kapcsolatban mindkét fél fenntartotta eltérő álláspontját a kérdés jogi megítéléséről, amikor sajnálkozásukat fejezték ki a tervezett látogatás körülményei miatt, és hasonló helyzetek kialakulásának megelőzése végett felkérték szakértőiket, hogy közösen dolgozzanak ki javaslatcsomagot a jövőre vonatkozóan.

A cikk folytatás a HírTV-n olvasható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása