A Bicske Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság illetékességi területén eddig ilyen jellegű esemény nem történt, de az elmúlt időszakban számos bejelentés érkezett a működési körzet szerinti kéményseprő-ipari közszolgáltatótól a tűzoltósághoz azon ügyben, hogy a lakosság egy része nem engedélyezi a kémények kötelező tisztítását és felülvizsgálatát. Felhívjuk figyelmüket, hogy a kötelező kéményseprő-ipari szolgáltatásról szóló 51/1999. (XII. 25.) BM rendelettel módosított 27/1996. (X. 30.)BM rendelet alapján, amennyiben a kémények tisztításának feltételei nem biztosítottak, (megközelítés, tisztítási helyek hiánya, stb.), azzal megvalósul a közvetlen élet-és tűzveszély, amit a kéményseprő-ipari közszolgáltatónak az illetékes elsőfokú tűzvédelmi hatóság felé jeleznie kell. A tűzoltóság ilyen esetben a tűzvédelmi szabályok be nem tartása miatt tűzvédelmi bírságot szabhat ki. Ezért, illetve a tűz-és életveszélyes állapot megelőzése/megszüntetése érdekében kérjük a lakosságot, hogy engedélyezzék a tisztítást, felülvizsgálatot, mert a tűzvédelmi bírság kiszabása mellett a földgázellátás megszüntetésének lehetősége is fennáll.

Győrik Szabolcs (Bicske Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság)
Bartos Tamás (Kémény Zrt.)


Tűzoltóság közleménye

Tüzelő-fűtő berendezések

Megkezdődött a fűtési szezon. Kérjük, a tüzelő-fűtő berendezések használatával kapcsolatban – a lakástüzek megelőzése érdekében – az alábbi szabályokat tartsák be:

1. Csak kifogástalan műszaki állapotú tüzelő-és fűtőberendezést szabad használni!
2. Hétvégi házakban, üdülőkben az üzemelő tüzelő-fűtőberendezést ne hagyják felügyelet nélkül.
3. A szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, pellet, szalma stb.) üzemelő tüzelő- és fűtőberendezést csak szilárd tüzelő, (pl. papír, aprófa, stb.) vagy engedélyezett begyújtó anyaggal szabad begyújtani és üzemeltetni. Éghető folyadékkal (benzin, gázolaj, hígító) ne kíséreljék meg a begyújtást!
4. A tüzelő- és a fűtőberendezés, a füstcső, valamint a környezetében levő éghető anyag között javasolt minimum 60 cm távolságot megtartani.
5. A kémény használaton kívüli nyílásait nem éghető anyaggal le kell zárni, hogy ott szikra ki ne pattanhasson.
6. Olyan kéményt ne használjanak, amit a kéményseprők nem ellenőriztek, és/vagy aminek a falában éghető anyagú épületszerkezet van beépítve.
7. Üzemelő elektromos hősugárzót letakarni minden esetben TILOS!
8. A fokozottan tűz- és robbanásveszélyes (pl. PB-palack, különböző spray-k) illetve tűz-és robbanásveszélyes anyagot (benzin, lakk, hígító, stb.) valamint az éghető folyadékot (gázolaj, festékek, stb.) a központi fűtőberendezés vezetékétől és fűtőtestétől (radiátortól) 1 méter távolságon belül nem szabad elhelyezni.
9. Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelésű kályha ajtaja elé olyan nem éghető anyagú parázsfelfogót kell elhelyezni, amely biztosítja, hogy a kihulló, vagy kipattanó parázs, vagy szikra ne juthasson az éghető padozatra.
10. Salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban, nem éghető anyagú edényben (pl. fémvödör), a kijelölt egyéb helyre szabad kiönteni. Soha ne öntsék a többi háztartási hulladék közé!
11. Az alkalmazott gázfogyasztók (konvektor, kazán, bojler, stb.) műszaki állapotát és tömítettségét a gépkönyvben megjelölt időközönként, de legalább ötévente szakemberrel ellenőriztessék!

Szabadban égetés

Az őszi időszakra is jellemzőek a szabadban történő avar- és kerti hulladékégetések. Az égetést belterületen keddi és pénteki napokon 9-19 óráig lehet végezni. Ezt a tűzoltóságnak bejelenteni nem kell. Bicske külterületén (ide tartoznak a szőlősdombok – Galagonyás, Baboshegy, Máléhegy is!) az égetést egy nappal annak megkezdése előtt legalább 24 órával a tűzoltóság felé írásban jelezni kell. Az erre szolgáló nyomtatványt a tűzoltóságon személyesen is kitölthetik, de letölthető a www.bicskeht.t-online.hu címen található honlapról is. A tűzoltóság telefax száma: 06-22-565-307.

Az égetés során mindig legyen kéznél elegendő oltóvíz és kéziszerszám, valamint a tűz jelzésére alkalmas telefonkészülék. Szeles időben, vasút és közút közvetlen közelében, illetve háztartási hulladékot égetni tilos! A szabályok be nem tartása, illetve a gondatlan tűzokozás szankciókat vonhat maga után!

Ünnepek

Közeleg Mindenszentek ünnepe és a halottak napja. Ezeken a napokon a temetőben elhunyt rokonaink, szeretteink sírján gyertyát gyújtunk a néphagyomány szerint, jelképezve az örök világosságot.

Szokássá vált otthon is gyertyát gyújtani mindenszentekkor. Szokássá vált továbbá megünnepelni mindenszentek előestéjét (angolul All Hallow’s Eve, amit röviden Halloween-nek neveznek). Az ünnep kihagyhatatlan és hagyományos kelléke a töklámpás, amihez szintén gyertyát használnak az ünneplő fiatalok.

A tűzesetek megelőzése érdekében kérjük, hogy ne hagyjanak égő gyertyát felügyelet nélkül.

Győrik Szabolcs (Bicske Városi HÖT)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása