Megnyílt a Botticellitől Tizianóig - Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítás szerdán a Szépművészeti Múzeumban. Hiller István kulturális miniszter szerint egy olyan kiállítást nézhet meg a közönség, amely a reneszánsz igazi remekműveit vonultatja fel. A 130 alkotást bemutató tárlat 2010. február 14-ig tart nyitva.

A tárlat legemblematikusabb alkotása Leonardo Hermelines hölgy című képe, amelyet a Krakkói Nemzeti Múzeumhoz tartozó Czartoryski Múzeumból kölcsönzött a Szépművészeti. A festmény biztosítási értéke 80 milliárd forint, és kommandós kísérettel érkezett Budapestre. A Lengyelországban egyszerűen csak hölgyként emlegetett kép eddig csak Olaszországban járt még az európai országok közül, ezért is számít nagy dolognak, hogy Magyarországon is meg lehet nézni.

A tárlat 130 alkotást mutat be, ebből 30 kép a Szépművészeti Múzeumé. A többi képet ötven múzeumtól kapták kölcsön, a világ számos pontjáról. Érkezett festmény a firenzei Uffiziből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Galleryből, a New York-i Metropolitan Museumból, a római Galleria Borgheséből és a madridi Pradóból is. Hiller István megköszönte a kiállítás szervezését segítő intézmények munkáját.

David Allen Brown, a washingtoni National Gallery of Art itáliai festészeti gyűjteményének vezetője elismeréssel beszélt a Szépművészeti Múzeum saját 30 festményéről, amelyek helyet kaptak a kiállításon. Tátrai Vilmos, a tárlat kurátora pedig felhívta a figyelmet arra, hogy ne csak a nagyon híres alkotók munkáit nézzék meg a vendégek, hanem ismerjék meg a kevésbé híres festők remekműveit is.
 
Forrás: Hírszerző

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása