Nézem, amint Csordásék közelednek a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet bejárata felé. Nem egyszerűen találkozónk helyszíne ez, hanem a hely, ahol mindannyiszor összeszorul a szívük, amint belépnek. Bár végeláthatatlan küzdelem az övék, ezúttal reménykednek.

- Még bele sem gondoltam, mi vár ránk. Hiszen az esélyeket egyetlen orvos sem latolgatja. Még nem volt Koppányhoz hasonló esetük  - vágott bele üdvözlésül Csordásné Szántó Szilvia, az édesanya. Szívbeteg kisfiának, Koppánynak tizenöt hónapja próbálja enyhíteni fájdalmait, boldogabbá tenni mindennapjait. Fáradhatatlanul. Ahogyan teszi ezt Csordás László, az édesapa is.

- Be kell jelentkezni, aztán majd meglátjuk. Talán lesz egy szív MR vizsgálat is, amellyel bármely vetületben ábrázolhatók a szív üregrendszerei és  a szívizom. Bár Koppány evett, így nem tudom, tudnák-e egyáltalán altatni. Sajnos semmit sem mondtak, amikor a vizsgálati időpontról tájékoztattak - mesélte a kórház folyosóján Szilvia, miközben László bejelentette gyermeküket.  A legtöbbet a hasonló problémákkal küzdő családoktól tanulunk, mert gyakran az orvosok sem tudnak tanácsot adni - tette hozzá az édesanya. Ezalatt visszaérkezett az édesapa azzal, hogy bizonyosan nehéz nap elé néznek, mert a gyermek kezelőorvosa, Ablonczy László főorvos két napig nincs az intézetben, egy konferencián vesz részt.

- Ablonczy László főorvos követte nyomon Koppány életét, fejlődését, a mindennapok nehézségeit. Csupán csak ő ismeri az esetet, így nem tudom, egy másik orvossal mire jutunk majd. Mindenesetre a második emeleten ismét be kell jelentkezni  - mondta az édesapa, majd biztos léptekkel elindult a lift felé. Eközben az édesanya arról mesélt, amit eddig megtudott a műtéttel kapcsolatban.

 -Jövő hét elején lesz a műtét, a pontos időpontról azonban még mindig nincsenek információink. Függ a vizsgálat eredményeitől, illetve attól is, milyen események lesznek a jövő héten. Gyakran megesik ugyanis, hogy egy esélyesebb gyermeket előrébb helyeznek. Koppánynál sem várhatnak már sokat a műtéttel, mert úgy tűnik, megnagyobbodott a szíve. Az orvos az operáció hosszúságáról korábban sem, most sem tudott még tájékoztatást adni, komplikációk bármikor lehetnek. Például jó volna, ha  Koppánynál ezúttal sikerülne az intubálás, nem volna szükség gégemetszésre. De még sosem sikerült, éppen ez az oka annak, hogy nem tudjuk szájon át etetni. Mindenesetre az orvosok szerint a műtét után 10-14 napot töltünk majd a kórházban. Ez mesés volna, eddig ugyanis ha baj volt, hónapokat töltöttünk az intézményben - mondta az édesanya. Aki hozzáfűzte, a szívműtét csupán egy apró lépés a gyógyulás, vagy inkább a fejlődés felé. Elmondta, korrekciós műtétre volna szükség a kicsi fülénél lévő plusz bőrök eltávolítása miatt, de meg kell oldani Koppány anyagcseréjének rendes működését is, a vizelet ugyanis egyelőre nem a megszokott módon távozik szervezetéből, ahogyan a gyomorszonda is nehézségeket okoz.  Mindezek ellenére azonban a szívműtét a legfontosabb. Ha az sikerül, akkor gyorsabban fejlődhet Koppány, orvosa szerint a növekedés mértéke bizonyosan látványos lesz - tette hozzá az édesanya.

Csordásék kitartanak, ahogyan lapunk is, nyomon követjük a gyermek mindennapjait a műtétig, s majd az azt követő lépéseket is.

Koppányról és családjáról ide kattintva olvashatnak bővebben!

Felajánlásaikat az alábbi számlaszámra várjuk:
OTP Bank
11736006-20282316-00000000

Forrás: fmh.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása