Sólyom László és Jerzy Buzek megbeszélésének a témái között szerepelt az Európai Unió aktuális ügyeinek, a koppenhágai klímakonferencia és a közös energiapolitika kilátásainak megvitatása, illetve a lisszaboni szerződés elfogadása után az EU intézményeire váró szerep is. A megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Sólyom László kiemelte, hogy a szlovákiai nyelvtörvényről is tárgyalt vendégével. Sólyom László emlékeztetett: Pozsonyból olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a szlovák vezetés már nem zárkózik el a nyelvtörvény módosításától. A nyelvtörvény kapcsán kijelentette, hogy az anyanyelv használatának büntetése az a rendelkezés, amely leginkább sérti az emberi jogokat.

A köztársasági elnök szerint legalább azt kellene elérni, hogy a tavaszi szlovákiai választásokig ne alkalmazzák ezt a büntető rendelkezést. Abban egyetértett Jerzy Buzekkel, hogy ezt a problémát tárgyalással, lépésről lépésre haladva kell megoldani. Jerzy Buzek kijelentette, az emberi jogok és a kisebbségi jogok fontosak az Európai Parlamentnek. Hozzátette, tíz nappal ezelőtt Szlovákiában úgy tájékoztatták, lehetőség és erős szándék van arra, hogy az országon belül oldják meg a nyelvtörvény kérdését. Mint mondta ebben az ügyben a szlovák kormány és a magyar kisebbség képviselői is erős szándékukról adtak számot. Az EP elnökének véleménye szerint folyamatos párbeszédre van szükség a szlovák kormány és a kisebbségek képviselői között. Megjegyezte, hogy az EBESZ és az EP állandó segítségére is szükség van. Ezt a segítséget a két szervezet felajánlotta és ezt az érintettek el is fogadták.

Sólyom László kitért arra is: a látogatásnak az aktualitásokon kívül különös jelentőséget ad, hogy 20 évvel ezelőtt szabadult fel a két ország a kommunista uralom alól és most mindkettő az Európai Unió tagja. Az EP-elnöke arról is beszélt, hogy 1989-ben azért volt fontos itt lenni, mert húsz évvel ezelőtt szabadult fel Közép-Kelet-Európa az előző rendszer uralma alól és a magyar osztrák határ megnyitása az események egyik kulcsfontosságú mozzanat volt. Kijelentette, ma már nincsenek régi és új tagállamok, egységesen készülünk a közös jövőre az Európai Unióban. Elmondta azt is, hogy soha nem feledkeznek meg arról, hogy a magyarok 1956-ban szabadságért küzdöttek.

MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása