Szűkös keretek között

2009.12.04. 07:28

 

- Fel kell készülnünk arra, hogy a következő év még nehezebb lesz, mint a mostani - emelte ki a költségvetési koncepció tárgyalásánál Tessely Zoltán polgármester a legutóbbi testületi ülésen, amellyel nyilvánvalóan nem csak a saját büdzséjük 2010-es tervezésére, de az önkormányzatok felé irányuló állami megszorítások sötét felhőjére is utalt. Már most rettegnek a települések hivatalai, miként tudják érvényesíteni, s még szorosabb gazdálkodásra bírni az önkormányzati intézményeket, s hogyan juthatnak majd hozzá a jövőre már az adóhivatalhoz befolyó iparűzési adóbevételeikhez. Pedig már most is feszült légkör uralkodik az intézményvezetők és - például - a bicskei önkormányzat között: ez utóbbi ugyanis a pénteki testületi ülésen vizsgálat indításáról döntött, melynek célja annak kiderítése, vajon miért nem tudta tartani néhány önkormányzati fenntartású intézmény a neki kiszabott szűk pénzügyi keretet.

- Már a 2009-es költségvetés tervezésekor jeleztem, hogy akkora összegből, amennyit a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola részére megszavaztak, bizony nem fogunk kijönni - mondta el a képviselőknek Bárányos József igazgató, miután szót kért a testületi ülésen. Az intézményvezető szerint a vizsgálóbizottság felállítása pedig azt az üzenetet közvetítené, hogy az iskola nem gazdálkodott megfelelően - pedig a valóság az, hogy lehetetlent kért tőlük a testület. Végül csak annyiról döntöttek a képviselők, hogy kivizsgálják a keret túllépésének okait.

A testület emellett döntött a hulladékkezelési díj emeléséről, ismét kiírta a jegyzői pályázatot, valamint elutasította a Jobbik Magyarországért Mozgalom kereszt-állítási kérelmét. A megüresedett MSZP-s képviselői hely is gazdára talált: Bourgla Ossamah helyi, Berzsenyi Zoltán-díjas háziorvos a pénteki ülésen már aktívan részt vett. A Csokonai iskola igazgatója pedig - a vizsgálat megindítása mellett - egy jó hírt is vihetett intézményébe: a testület 8,5 millió forintot szavazott meg tetőfelújításra.

A megyében működő önkormányzatok polgármesterei közül néhány - köztük Tessely Zoltán is -, nyilatkoztak  jövő évről a megyei hírlap munkatársának. Bicske polgármestera következőket mondta az újságírónak:

Tessely Zoltán, Bicske polgármestere szerint ámokfutás, ami történik az önkormányzatokkal, a költségvetés vállalhatatlan. Úgy véli, a gazdaság negatív folyamatait ismét a településeken akarják megspórolni, ami lehetetlen. Arra figyelmeztetett, a megszorítások a közösségeket, az egyes embereket sújtják - és legjobban a leginkább rászorultakat. Felidézte, mennyit dolgoztak Bicskén azért, hogy megőrizzék a költségvetés egyensúlyát, de a kormányoldal most tönkreteheti munkájukat.

Forrás: fmh.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása