Benjamin Charlton, az atlantai állatkert kutatója a kínai Wolong panda-kutatóközpontban 14 nőstény hangját vette fel, és hasonlította össze hormonszintjükkel. A fogantatásra kész nőstények esetében a jellegzetes ciripelés hosszabban elnyúlt, valamivel mélyebb hangú volt és kevesebb felhangot, de annál több rezgést tartalmazott - számolt be az eredményekről a brit Királyi Társaság folyóiratában a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Ha a felvételeket lejátszotta hímeknek, azok mindig nyugtalanná váltak és többet mozogtak, ha a hang fogamzásra kész nőstényektől származott.


Számos állatfajnak - különösen azoknak, amelyek a pandákhoz hasonlóan többnyire magányosan élnek - fontos, hogy megtalálja azt az időpontot, amikor a közösülés megtermékenyítéshez vezethet. Ez fokozottan érvényes olyan faj esetében, amely nem éppen túltengő szaporodási kedvéről híres.

A tanulmányban első ízben sikerült bizonyítani egy emlősnél - az embert nem számítva -, hogy a hang is hamisítatlan jeleket hordozhat magában a nőstény állapotáról, nem csak a szag. Korábban egyedül az embernél mutatták már ki ezt a hatást: a nők termékeny napjaikon magasabb hangon beszélnek, mint egyébként - derítették ki 2008-ban a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.

 

MTI

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása