Szekler Earth – viccelődik a legújabb virtuális Székelyföld-Źtérkép leendő nevével a Google internetes keresőóriás szolgáltatására épülő honlap kitalálója és kivitelezője, Fazakas Szabolcs. A székelyudvarhelyi vállalkozó ugyanis közelebbről a világszerte elterjedt, több mint félmilliárd felhasználó által letöltött, de ezeknek csupán mintegy fele által aktívan használt Google Earth felületén teszi elérhetővé Székelyföld nevezetességeit, turisztikai célpontjait vagy történelmi helyszíneit. A még tesztelés alatt álló honlap Fazakas szerint kitűnő lehetőséget nyújt majd arra, hogy a külföldi – elsősorban nyugati – turisták kedvet kapjanak ahhoz, hogy ellátogassanak vidékünkre.

„A programozás része nagyjából elkészült, most próbálgatjuk a honlapot, és természetesen feltöltjük tartalommal” – magyarázza a weboldalnak Iránytű nevet adó Fazakas, akinek elképzelései szerint a térség valamennyi panziójának, szállodájának helyet kell kapnia az oldalon. „Ezért is célozzuk meg a turisztikai irodákat, hiszen ők tudják majd ajánlani a külföldi turisták számára a térséget, azok pedig az oldalon megnézhetik egy-egy videón vagy fotóalbumban, mi az, amivel Székelyföld várná őket” – teszi hozzá a vállalkozó.

Székelyföld egyik gyöngyszeme: Énlaka

Az oldal emellett azt a lehetőséget is megteremti a potenciális turista számára, hogy az pontosan megtervezze útvonalát a Székelyföldre, érkezzen akár New Yorkból vagy Párizsból. Ha pedig már van kiválasztott szálláshelye, a program a vendég számára a környék látnivalóit, éttermeit vagy szórakoztató programjait is ajánlani tudja. „Első fázisban a panziókat, szálláshelyeket tesszük fel a honlapra, ezt a szolgáltatást viszont egy egyszeri és kis összeg fejében rendelheti meg a vendéglátóhely tulajdonosa. Következnek aztán a kulturális, történelmi helyszínek, örökségek, aztán gyakorlatilag minden, ami él és mozog a Székelyföldön” – sorolja a terveket a Konnertfilm vezetője, azt azonban leszögezi: „szemetet” nem akar látni az oldalon, ezért nem lesz interaktív felülete az oldalnak, ahová bárki bármit feltölthet.

A kezdeményezésben egyébként Hargita Megye Tanácsa is látott fantáziát, és támogatta, akárcsak más ötleteket. „Számos civil vagy céges kezdeményezéssel keresnek meg minket, és ezek közül nagyon soknak tudunk segíteni akár saját forrásból, akár pályázatok révén – magyarázza Borboly Csaba megyeitanács-elnök, miért karolták fel az Iránytű-ötletet. – Szükség van a klasszikus portálokra is, de ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy igény van az újszerű alkalmazásokra, megoldásokra.” Az elöljáró szerint így sikerül ismertté és közkinccsé tenni a székelyföldi védett értékeket, az épített örökséget, és az egyéni családi vállalkozásokra épülő turizmust is fel lehet lendíteni.

A magyar, angol, német és román nyelven elérhető iranytu.ro, illetve arrival.ro oldalak működtetői és támogatói ugyanakkor azt remélik, öt-tíz év alatt sikerül elérni azt, hogy azok a turisták, akik még nem jártak a Székelyföldön, eljöjjenek.

Honline.ro

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása