A volt agrárminiszter szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szlovákiai tokaji borokon nem lehet a Tokaj védjegyet használni, csupán a „Tokajský“, a „Tokajské“ és a „Tokajská“elnevezéseket.

Ez csak a jövő évi termésre vonatkozik, tehát az idén Szlovákiában palackozott borokon még szerepelhet a Tokaj elnevezés. A szlovák törvényhozás épp ellenkező módon változtatta a jogszabályt, mint Magyarország, melynek területén található a Tokaj borvidék 90 százaléka. Azután pattant ki újabb vita a borvidék elnevezése körül, miután Magyarország 2009 júliusában a Tokaji helyett a Tokaj megnevezést rögzítette. Szlovákia ennek ellenkezőjét tette, s a világban közismert Tokaj elnevezést „Tokajský“-ra és annak ragozott formáira cserélte.

A szlovák földművelési minisztérium a magyar védjegy jóváhagyását kifogásolta az EU földművelési és vidékfejlesztési biztosánál, mondván: a változásról Szlovákiát előre tájékoztatni kellett volna. A magyar változtatást már az Európai Bizottság is jóváhagyta. Szlovákia hasonló módosítást követelt a bizottságtól még márciusban, azt viszont nem hagyták jóvá.

Simon Zsolt meggyőződése, hogy a borvidék elnevezésével és a védjeggyel összefüggő problémákért az agrárminisztérium tehet. „Ahány miniszter állt a tárca élén, annyiféle probléma volt a borvidékkel. Szeptemberig az említett szőlővidék a Szlovák Köztársaság Tokaj elnevezést viselte, de Tokaji Szőlészeti Térségre nevezték át.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szlovákia egy jogszabályra sem hivatkozhat, ha az említett vidékről származó borokat Tokaj megnevezéssel akarja forgalomba hozni“ - magyarázta Simon. Hozzátette: a tárca dilettáns hozzáállása miatt Szlovákia jelentős gazdasági hátrányba került, mivel nem árulhatja borait a külföldön közismert Tokaj néven.

Új Szó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása