Orvvadászokat fogtak Fejér megyében…A büntetőeljárás szálai egy nagylóki házkutatáshoz vezethetők vissza, amikor is lakossági bejelentés nyomán engedélyköteles sörétes puskát és 129 különböző típusú lőszert találtak egy ingatlanon. Az eljárás során beszerzett adatok szerint a nagylóki házkutatás elszenvedője két sárosdi és két hantosi társával rendszeresen, a szükséges engedélyek nélkül, huzamosabb ideje haszonszerzés céljából vadászik és az elejtett vadakat feldolgozva tovább értékesítik. Az eljárás megállapította, hogy egyikőjük rendelkezik ugyan érvényes vadászjeggyel, de Fejér Megyében nem tagja egyetlen vadásztársaságnak sem, ketten nem rendelkeznek jeggyel, míg negyedik társuknak van érvényes jegye és egy másik megye vadásztársaságának tagja.


A nyomozók összehangolt akció keretén belül egyszerre nyolc helyen tartottak házkutatást illetve szemlét. A gyanúsítottak lakása mellett az egyikőjük által üzemeltetett sárosdi étteremben is.



A házkutatások során két mázsa körüli fagyasztott, feldolgozott vadhús mellett, több mint ezer lőszert, 16 lőfegyvert, közel kilencven trófeát és egyéb, a profi vadelejtéshez szükséges eszközt foglaltak le a nyomozók.


A lefoglalt, vadászattal összefüggésbe hozható bizonyítékok alapján egyértelműen levonható az a következtetés, hogy a gyanúsítottak illegális vadászatra rendezkedtek be, azt hosszabb ideje folytatták, illetve kívánták folytatni, mivel tiltott módon, éjszakai is vadásztak, amikre a lefoglalt éjjellátók, fejlámpák utalnak. Igyekeztek a kiszemelt vadászterületen észrevétlenül maradni, hangtompítót használtak. Engedéllyel rendelkező társuk eddig tisztázatlan eredettel több lőlapot vezetett azonos időszakra vonatkozóan, mely az illegális tevékenységet fedezte. Kijelenthető, hogy az engedéllyel bíró társ gyakorlatilag vadászengedélyét illegális vadászatra használta fel, visszaélt szerzett jogával.


A gyanúsítások alapja visszaélés lőfegyverrel, lőszerrel bűntett mellett, lopás, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett lopás. A Sárosdon üzemelő, egyik gyanúsított üzemeltetése alatt álló étterem vonatkozásában a párhuzamosan intézkedő állategészségügyi hatóság több hiányosságot tárt fel. A feltalált vadhúsok eredetéről igazolást nem tudott felmutatni az üzemeltető tulajdonos, az étterem vadhúsok feldolgozására működési engedéllyel nem bírt.


Az intézkedés sorozat során hat személyt hallgattak ki gyanúsítottként a nyomozók. Négy fő őrizetbe vételére került sor, amely személyek esetében később a bíróság az előzetes letartóztatásba helyezés mellett döntött.


Az elsődlegesen is több tízezer euróra becsült trófeák és az orvvadászok ügyében indított büntetőeljárás részleteiről kedden délelőtt számoltak be a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon. A sajtótájékoztatót Lasancz Zoltán ezredes bűnügyi igazgató és dr. Szelle László őrnagy a gazdaságvédelmi osztály kiemelt főnyomozója tartotta. Az eljárást folytató hatóság mellett, a sajtó kérdéseire válaszolt a megye fővadásza Pechtol Lajos is, aki elfogadta a megyei rendőrök meghívását. A fővadász elmondta, a megye rendőrsége és a vadászkamara együttműködése példás. Mindkét fél érdeke a természeti értékek, az erdők megóvása, legyen szó orvvadászokról, vagy illegális fakitermelésről. Egymás segítői, partnerei a mindennapok járőrszolgálata során. Jelen esetben példa nélküli felderítésről lehet beszélni, amiért köszönet illeti a nyomozóhatóságot.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása