Őrizetben a végkielégített

2010.01.07. 18:25

A rendőrség házkutatást tartott a nő lakásán, zárolták a számláján lévő 54 millió forintot. Sz-né Sz. Eleonóra kilencoldalas vallomást tett, és panasszal élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen. A rendőrség közölte, hogy a következő napokban újabb embereket fognak gyanúsítottként kihallgatni az ügyben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai szerdán este előállították a BKV korábbi humánpolitikai igazgatónőjét - olvasható a rendőrség honlapjára szerdán késő este felkerült közleményben. A nő Gazdagréti lakótelepen lévő lakásán házkutatást tartottak, több iratot és a számítógépét is lefoglalták.

Sz-né Sz. Eleonórát, a korábbi humánpolitikai igazgatót különösen nagy kárt okozó csalás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók, a bruttó 86,28 millió forint összegű végkielégítésének ügyében. A rendőrség közleménye szerint a nyomozás során megállapították, hogy az igazgató közös megegyezéssel távozott a BKV-tól, majd rövid időn belül visszafoglalkoztatta őt a közlekedési vállalat. A végkielégítés kifizetése több pénzügyi, illetve munkajogi szabályba ütközött, az összeg utalványozására a nőnek nem volt jogosultsága - áll a közleményben.

A nő két bankszámláján lévő 54,16 millió forintot zárolták a nyomozók, őt magát pedig a gazdaságvédelmi nyomozók őrizetbe vették. A rendőrség közölte azt is, hogy a BKV-t érintő büntetőeljárás során napokon belül több embert gyanúsítottként fognak kihallgatni a korábbi igazgató végkielégítése ügyében.

A BRFK kezdeményezte Sz-né Sz. Eleonóra előzetes letartóztatásba helyezését - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Szalainé kilencoldalas vallomást tett, amelyben válaszolt a nyomozók kérdéseire. A volt humánpolitikai igazgató a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen is panasszal él - tette hozzá Tafferner. Azt, hogy mit mondott a nyomozóknak az asszony, nem árulhatta el a szóvivő.

Elsőként a Magyar Nemzet számolt be arról tavaly nyáron, hogy a humánpolitikai igazgató annak ellenére dolgozik tovább, hogy 2008 márciusában közel százmilliós végkielégítéssel távozott a közlekedési vállalattól. A nőt ezután július végén menesztette a BKV.

Később a BKV belső ellenőrzése során kiderült, hogy több korábbi vezető is akkora végkielégítést vett fel távozásakor, amelynek mértéke erkölcsileg megkérdőjelezhető, a végkielégítésekről szóló szerződések és megállapodások pedig súlyosan előnytelenek voltak a BKV számára. A közlekedési vállalat novemberben bejelentette, hogy harmincegy korábbi vezetője esetében munkaügyi pert indít, hogy visszakövetelje a "jó erkölcsbe ütköző" mértékű végkielégítéseket.

Az őrizetbe vétel igazolja a BKV-vezérigazgató intézkedéseinek alaposságát - mondta csütörtök reggel az [origo]-nak Pásztorné Székely Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója. Pásztorné megjegyezte: a korábbi humánpolitikai igazgató  - akit a közlekedési vállalat előző vezetése alkalmazott - elbocsátása mellett átfogó belső vizsgálat zajlott a BKV-ban a nő tevékenységéről, ennek lezárulta után, augusztus 10-én pedig a BKV ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen a büntető törvénykönyv több paragrafusába ütköző bűncselekmény miatt.

Origo, Független Hírügynökég

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása