Ehhez köthető a 2005-ös megjelenésű  Akikért a harangok szólnak - Bicske a II. világháborúban című döbbenetes és alapos helytörténeti munka Szvák Mihály tollából. A dokumentumgyűjtemény Tabódy István kanonok, Szénási Sándor esperes és Izing  Antal szerkesztő előszavával, Mohainé Fejes Ágnes ajánlásával, Tóth Albert hadirokkant verseivel és Zsohár Melinda újságíró cikkével együtt jelent meg. A könyv borítóján Soltész József bicskei fotográfus  felvétele látható.  Szvák Mihály jegyzőkönyszerű leírással 15  éven keresztül rögzítette a II. világháború katonai és polgári áldozatainak névsorát és erőszakos haláluk sokszor brutális körülményeit - hosszú éveket töltve az adatok gyűjtésével, a források felkutatásával. A mű 250 tömör, szócikkszerű esetleírást tartalmaz és bizony erős idegzetű olvasóknak ajánlott. A  könyvet Bicske Város Oktatási, Kulturális és Kisebbségi Bizottsága jegyezte kiadóként 2005-ben. A természetesen önkéntes munkával íródott és szerkesztett könyv kiadását anyagilag támogatták Báder Antal,  Izing Antal (1945 - 2008),  Szattelberger Árpád és Szvák Mihály (1929 -2006).

A könyvet elolvasva erre jut a háború után született ember: adjunk hálát Istennek , hogy nem akkor éltünk családunkkal Bicskén - vagy bárhol Magyarországon.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása