Fotó: MTI/Farkas István

A háború előtt a közelben az Iker-forrás táplálta a tavat, közel ötszáz literes vízhozammal, a mostani felfakadás vízhozama jelenleg húsz liter körüli, de Tatán és térségében a bányászat megszűnése óta sokhelyütt újra vizet adnak a régen elapadt források.

Varga Norbert elmondta: a 98 méteres karsztvízszint húsz év alatt 128 méterre emelkedett fel, korábban a tengerszint felett 143 méterre volt a vízszint Tata térségében. Az emelkedés üteme lassul, mert a víz a felfakadó forrásokból egyre több helyen jut a felszínre. Az Öreg-tó keleti partján több helyen nedvesedik a talaj, hamarosan három-négy forrás megjelenésére lehet számítani.

Varga Norbert a Fényes-fürdőnek nevezett tatai strandon tavasszal több hónapot töltött el a Katonai-medence forrástavának kitisztításával, a fenéken lévő lágyiszap eltüntetése után a vízben húsz centiről két méterre nőtt a látótávolság. A tatai forrásokra épült strandot 1971-től 1200 méteres kútból táplálták, innen mára magától jön a felszínre a víz. A Katonai-medence forrástavában szemmel látható a feltörő víz áramlása. A naponta hat-nyolcezer köbméternyi víz olykor spontán fakadások formájában jelenik meg a strandon, nem kis gondot okozva az üzemeltetőknek.                                               MR1 Kossuth rádió

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása