S. Töttő Rita

Hiába az Európai Unió  48 órás munkahétről szóló irányelve, a magyar tűzoltók a csatlakozás után sem kapták meg a nekik járó túlórapénzt. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) ezért 2006-ban úgy döntött, hogy bíróságra mennek az igazukért és a jussukért. A szervezet alegységei külön-külön adták be kereseteiket a bíróságokra az egyes tűzoltóparancsnokságok ellen, melynek folyományaként 2008 év végén, elsőként a szombathelyi tűzoltóknak ítélték meg a csaknem 100 millió forintnyi túlóradíjat. Rajtuk kívül azonban még 84 parancsnokság ellen folyik a per, országos szinten közel 4 ezer lánglovag várja a túlóradíját.


A székesfehérvári tűzoltók sokáig még szabadidejükben is mentettek, oltottak: az ezért járó túlóradíj került veszélybe

A perek elhúzódását a tűzoltók időhúzásként értékelik,  egyes  szakszervezeti alegységek ügyvédei pedig folyamatosan szüneteltetik a pereket, elkerülve a negatív bírósági döntést - Réger István, a szakszervezet Fejér megyei országos választmányi tagja legalábbis úgy véli, ez az oka az évek óta tartó bizonytalanságnak.
A székesfehérvári tűzoltókat villámcsapásként érte a hír a minap, mely szerint a bíróság döntés nélkül lezárta a perüket. Ez  Réger István szerint  azért történhetett meg, mert (soproni és veszprémi) ügyvédeik elfelejtették kérni a bíróságon perük újraszüneteltetését.  Így pedig döntés nélkül lezárható egy ügy. Ez a feledékenység a székesfehérvári tűzoltóknak nagyon nagy károkat okozhat: közel száz fő eshet így el a fejenként neki járó 7-800 ezer forinttól.
- Döbbenten értesültem, hogy ennyire nem kísérték figyelemmel a per állását az ügyvédek - nyilatkozta lapunknak Molnár Erik, fehérvári tűzoltóparancsnok. - Ennek ellenére továbbra is bízom abban, hogy az állam kifizeti a tűzoltóknak járó pénzt. Az uniós csatlakozást követően a hatályos magyar jogszabályok ezt nem tették lehetővé a parancsnokságoknak, most is folyik a jogszabályi környezet megváltoztatása.
-  Kezdhetünk mindent elölről: újra be kell adni a szolgálati panaszt a fehérvári parancsnoknak, majd a polgármesternek, s ezután mehet bíróságra az ügy, ahol az ügyvédek kérhetik a per újrafelvételét. A bíróság pedig majd eldönti, ad-e erre lehetőséget vagy sem - sorolta Réger István a teendőket. A szombathelyi tűzoltók pere ennek ellenére precedens értékű, ezért is érdemes tovább küzdeni. Ám ha minden, a parancsnoksággal perben álló tüzoltó megkapja a neki járó túlóradíjat, az már most is több mint 10 milliárd forintot jelentene. De minél később kerül erre sor, a kamatok miatt annál többe kerül majd.

Fejér Megyei Hírlap

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása