A rendszerváltás óta először közösen lépnek fel a rendőrségen belüli szakszervezetek. A rendvédelmi dolgozók szakszervezetei a szolgálati törvény módosítása és a béren kívüli juttatások csökkentése ellen tiltakoznak. Bárdos Judit az érdekképviseletek szóvivője azt mondta, hogy míg a minisztériumok alkalmazottai 450 és 950 ezer forint közötti cafetériát kapnak, addig az utcán dolgozó rendőrök idén csak bruttó 115 ezer forintot.

Tavaly átlagosan 454 ezer forintot kaptak a rendőrök béren kívüli juttatásként. A szakszervezetek követeléseiket elküldték az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak, a miniszterelnöknek és az országos rendőr-főkapitánynak. Bárdos Judit azt mondta, hogy eddig csak a szaktárca válaszolt megkeresésükre, és holnap délután 4-re hívta őket egyeztetésre.

Az öt szakszervezet a béren kívüli juttatások mellett tiltakozik a szolgálati törvény módosítása miatt is. Dávid Tibor, a Független Rendőrszakszervezet vezetője szerint az új jogszabály miatt túl nagy pénzbüntetést szabtak ki az utóbbi napokban két rendőrjárőrre, kötelességszegésért.

Ha a szakszervezeteknek nem sikerül megállapodniuk a minisztériummal, akkor februárban tüntetni fognak. Sztrájkolni ugyanis a törvények szerint nem sztrájkolhatnak. Éppen ezért az érdekképviseletek másodszor is az Alkotmánybírósághoz fordultak, de a testület még nem tárgyalta beadványukat.

MR1 Kossuth rádió

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása