Kallós Zoltán Kossuth-díjas, Corvin-lánc tulajdonos néprajztudós hosszú időt töltött a csángó kultúra tanulmányozásával, az erdélyi és magyarországi táncházi mozgalom egyik életre hívója, népzenei- és néptánctáborok szervezője. Gyűjtéseiből hanglemezes válogatások jelentek meg. A mezőségi származású tudós fiatalok tömegeivel szerettette meg a magyar népművészetet.

A rendezvény a csángó magyarok évszázados történetébe vezeti el a vendégeket; hagyományaikat, zenéiket, táncaikat, viseletüket prezentálják a látogatóknak. A bálon számos moldvai és gyimesi településről - többek közt: Klézse, Külsőrekecsin, Somoska, Pusztina, Lujzikalagor, Gyimesbükk, Trunk, Lészped, Bogdánfalva - érkeznek a fellépő hagyományőrző csoportok.

Vendégek lesznek továbbá: Antal Tibor, Antal (Vak) Zoltán, Antim Ioan, Bogdan Toader, Dobos Teréz, Hodorog András, László Erzsébet, Legedi László István, Mandache Aurél. Fellépnek, Navratil Andrea, Nyisztor Ilona, Petrás Katalin, Petrás Mária, Róka Mihály, de itt lesz Berecz András mesemondó, Sára Ferenc és Tímár Viktor is. A programot színesíti a Zurgó Együttes, a Dresch Quartett, a Fanfara Complexa, a Mentés Másként Trió, a Tücsök Zenekar, a Somos, a Szigony, a Tatros, valamint a Jászság Népi Együttes.

A színpadi műsort követő táncházban a hagyományőrző csoportok segítségével az ősi táncok lépéseit sajátíthatják el az érdeklődők. A színpadi műsorok mellett megismerhetjük a "csángó kultúra követeit" - 2008-ban Nyisztor Ilona népdalénekes a Csángó Kultúráért díjat, Iancu Laura fiatal költő a Tokaji Írótábor nagydíját kapta meg- Tánczos Vilmos néprajzkutató és Pécsi Györgyi irodalomtörténész és kritikus előadásában. Csoma Gergely fotóművész, szobrász Pataki János Csángók - Az elfelejtett magyarok című könyvét ismerteti. Petrás Mária keramikus alkotásaiból, valamint hagyományos csángó használati tárgyakból és szőttesekből összeállított tárlat, valamint Maczalik Arnold kolozsvári építész "Puszta kézzel, tartalmi és formai jegyek a kortárs csángó épített környezetben" című építészeti kiállítás várja az érdeklődőket.

Hogy a gyerekeket se felejtsük ki, természetesen az idén sem marad el a népszerű Kőketánc Gyermektáncház, a színpadi műsorokat megelőzően.

Jegyek elővételben kaphatók a helyszínen január 21-től. A programok 16:30-kor a gyermekeknek szóló táncházzal kezdődnek.

***



XIII. Csángó Bál
Helyszín: Petőfi Csarnok
Időpont: 2009. február 7.
Ülőjegy: 2500 Ft
Állójegy: 1500 Ft
Támogatói jegy: 7000 Ft


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása