Sokan állítják, hogy a helyzetre a rugalmas foglalkoztatás - például távmunka, részmunkaidő - lenne a megoldás (Fotó: FMH-illusztráció)

A KSH munkaerő-felmérésén alapuló országos munkanélküliségi ráta 10,3 százalék, a régiós 10, ezen belül Fejér megye rátája a legmagasabb: 10,9 százalék - derül ki a munkaügyi központ decemberi, a múlt évre tekintő jelentéséből. Az aktivitási arány e szerint országos szinten 54,9 százalék. A régió mutatója ennél kedvezőbb, 56. Komárom-Esztergom megye az első 57,1, Fejér megye a második 56,0 százalékkal, Veszprém megyében pedig 55,1 százalékos.

 

2009. decemberben a novemberihez képest mindhárom megyében nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma. Fejérben 2,4, Komárom-Esztergom megyében 2,0, Veszprém megyében 0,9 százalékos növekedés következett be. Fejérben a regisztrált álláskeresők száma 23 559 fő, az előző havinál 557 fővel, az egy évvel korábbinál 6972 fővel (42,0 százalékkal) volt több.

 

Novemberhez képest a megye összes körzetének romlott a helyzete. Közülük is kiemelkedik Gárdony térsége, ahol 6,7, és Enying körzete, ahol 5,6 százalékkal több az álláskereső a novemberinél. Székesfehérvár és Bicske térségében ugyanakkor ennél lényegesen kisebb, 0,5 és 0,6 százalékos növekedés következett be.

 

2008 decemberéhez viszonyítva Bicske térségében emelkedett a legjobban (70,6 százalék) és Sárbogárd körzetében a legkevésbé (9,5 százalék) az álláskeresők száma. Ennek ellenére Sárbogárd továbbra is a megye második leghátrányosabb helyzetű körzete. Ercsi körzetében 38,3, Enying térségében 22,4 százalékkal több az álláskereső az egy évvel korábbinál. A maradék öt körzetben a növekedés mértéke meghaladja a megyei átlagot.

 

A gazdasági válság minden körzetben éreztette hatását, de különböző mértékben. Az egy évvel korábbihoz képest Mór körzetében történt a legnagyobb változás, ahol az álláskeresők száma megkétszereződött. Ez annak a következménye, hogy a fejlett iparral rendelkező térség döntően az autóiparra épült, és ezt az iparágat sújtotta a legjobban a gazdasági válság.

 

A többi, iparilag fejlett térségben is jelentősen emelkedett az álláskeresők száma. Gárdony térségében az egy évvel korábbit 58,4, Székesfehérvár és Dunaújváros térségében 55,0, illetve 47,4 százalékkal haladta meg. A többi körzetben ennél kisebb mértékű növekedés figyelhető meg.

 

2009-ben a nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 11,5 százalék volt, itt az egy évvel korábbihoz képest 4 százalékpontos a növekedés. A mutató értéke Enyingen 21,9 százalékra emelkedett - ez közel kétszerese a megyei átlagnak. Sárbogárd környékének rátája ennél alig kevesebb: 20,0 százalék, az előző évhez viszonyítva 4,0 százalékponttal nőtt.

 

A két térség egyre jobban leszakad a megye többi körzetétől. Az év nagy vesztese Mór körzete, ahol 5,1-ről 10,5 százalékra emelkedett a mutató értéke. A legalacsonyabb rátával (8,6 százalék) a gárdonyi térség rendelkezik, Bicske körzetének mutatója ennél 0,2 ponttal magasabb: 8,8 százalék.

 

Tavaly decemberben 503 új állást jelentettek be a munkaadók, az előző havál 54-gyel kevesebbet. Az állások negyede támogatott volt. Hét tizedük fizikai foglalkozásúak számára kínált elhelyezkedési lehetőséget -elsősorban a szolgáltatások (53,7) és a feldolgozóipar (34,6 százalék) területén.

Klecska Ernő, Fejér Megyei Hírlap

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása