Így folyt el a metrópénz

2010.02.10. 12:08


BUDAPEST — 8 ,8 milliárd forintról kötöttek tanácsadói szerződést egy céggel a 4-es metró építői – tudta meg a Blikk. A birtokunkba került szerződést a BKV kötötte az Euro metro Kft.-vel. Úgynevezett projektvezetési tanácsadásért 7,2 milliárd forint és 5,9 millió euró (1,6 milliárd forint) illeti meg a tanácsadót. A szerződést Aba Botond, a BKV korábbi vezérigazgatója és az Eurometro ügyvezetője írta alá.

Már korábban gyanúsnak találta a metró építését a rendőrség is. Hűtlen kezelés miatt hetek óta nyomoznak, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság hírzárlatot rendelt el. Úgy tudjuk, a nyomozás során azt is vizsgálják, hogy politikusoknak közvetlenül közük lehet-e ahhoz, hogy a metró munkái megdrágultak, s az egyes munkákat végző kivitelező cégek mindig újabb többletigényekkel álltak elő. – Olyan szerződéseket kötöttek a 4-es metrónál, hogy a kivitelezők diktálhatták a feltételeket. Ha késik az állomás befejezése, akkor az építő cégnek kötbért kell fizetnie.

Viszont közben kártérítést kap az alagútépítő, ha emiatt nem tud dolgozni. Az ő kártérítése azonban magasabb, mint az állomásépítő büntetése. Ha a két cég tulajdonosa ugyanaz, akkor munka nélkül jut pénzhez, hiszen a büntetés, amit az egyik cége fi zet, kisebb, mint amennyit a másik vállalkozása kap kártérítésként – tudta meg a Blikk. A 4-es metró ügyeinek kivizsgálására egy bizottság is alakult a városházán.

– Nincs felelőse az elmúlt 31 év legnagyobb építkezésének, miközben a kivitelezők ki tudják játszani a fővárost a kötbérekkel, határidőkkel – fogalmazott Bagdy Gábor, a bizottsági elnöke, aki szerint nehéz megmondani, hogy a hozzáértés hiánya miatt ilyen rosszul szervezett az egész, vagy pedig valaki érdeke a totális káosz. – Számtalanszor jelezte a felügyelőbizottság, hogy nincs független ellenőrző mérnöke a metrónak, pedig még egy útfelújítást sem lehet enélkül megcsinálni – mondta Vitézy Dávid, a BKV-felügyelőbizottság korábbi ellenzéki delegáltja.

Ennek ellenére Nyáry Krisztián kommunikációs igazgató korábban azt közölte, a 4-es metró az ország legtöbbször átvilágított beruházása, de egyik ellenőrző intézmény sem jelezte eddig, hogy a BKV-botrányhoz hasonló bajok nyomaira bukkant volna.



Különdíjat kapott Mesterházy
Az előzetes letartóztatásba helyezett városházi főtanácsadó, Mesterházy Ernő a producere a 41. Magyar Filmszemle fődíjas alkotásának, a Bibliothéque Pascalnak. Demszky Gábor legfőbb bizalmasa korábban a Csillogás, a Kaméleon, a Pánik, a Konyec és a Tejút című filmek producere volt.

VJZ Blikk

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása