Elfogadott kölségvetés

2010.02.21. 12:47

 

A polgármester fentebb idézett kijelentését alátámasztani látszanak azok a tények is, melyeket több képviselő is felvetett a költségvetési vitában. Bár hiányt 2010-re nem terveztek, már most tudni lehet, hogy ha minden bevétel a tervek szerint teljesül, akkor is nagyjából egy milliárd forint deficitre számíthat az év végére a város. Ez a következő tételekből tevődik össze: áthúzódó 600 milliós adósság kamatai 2010-ben (a tőke rész visszafizetésének kezdete 2011-re átütemezve), 200 millió forint eleve betervezett hitelfelvétel és 210 millió forint bevételi terv ingatlan eladásból. Az értékesíthető ingatlanok listáján Tükrös-pusztai ingatlanok mellett szerepel a zánkai üdülőtábor is. (Korábban a polgármester úgy nyilatkozott, hogy idén ingatlaneladást nem terveznek.)

Az iparűzési adó mértékén ugyan nem változtattak, de a bevétel túltervezettnek tűnik. 2009-ben 658 millió volt a terv, a tény 576 millió volt. Ennek ellenére 2010-re 612 milliós bevételre számít az önkormányzat. Nem változik az építmény- és a telekadó, ebből következően az ebből származó bevételek sem növekedhetnek lényegesen. Gépjárműadóból 2009-ben 111 millióra számított a város, amiből 96,8 millió valósult meg. A költségvetés 2010-ben 110 millió forint bevétellel számol.

A kiadási oldalon elsődlegesen az intézmények idén is megnyirbált működési kiadásai szerepelnek. De tartalmaz a költségvetés úgynevezett nem kötelező feladatokra szánt költségkereteket is. Így például az egyházi temetők fenntartására 4,7 milliót (mivel a városnak nincs köztemetője, ez a támogatás majdnem a kötelező kategóriába tartozik), a Bicskei TV Közalapítvány Kuratóriumának támogatására 4,8 milliót (eredetileg 8 milliót igényeltek), a BTC támogatására 4,4 milliót szavaztak meg. A bicskei önkéntes tűzoltóság működési költségeihez 10,65 millióval, a Dinamik Harcművészeti Egyesület működéséhez pedig 500 eFt-al járul hozzá a város.

Két millió forintos „Civil-keretet” is tartalmaz az idei költségvetés. Ebből 250-250 eFt-ot a Polgárőrség illetve a Fúvószenekari Egyesület támogatására fordítanak. „Városnépszerűsítő anyagokra” 500 eFt-ot terveztek. A városban működő összes többi civilszervezet feltételezhetően pályázatok útján osztozhat a maradék egy millió forinton.

Nem tudta teljes mértékben támogatni a testület a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, a rétyi gyermekek táboroztatási költségeivel kapcsolatos 1 millió forintos kérelmét. A rétyi gyermekek zánkai táboroztatását 350 000 forinttal tudják majd támogatni.

A költségvetéssel kapcsolatban dr. Szebellédi István független könyvvizsgáló írásban véleményezte az előterjesztést. Megállapította, hogy az önkormányzat 2010. évi költségvetése megfelel a vonatkozó jogszabályoknak. A bevételek és kiadások tervezése körültekintően történt. A kiadások forrásaként meghatározott ingatlan eladásokat a könyvvizsgáló – ismerve a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetet és az elmúlt évben realizált 0,3 %-os teljesítést -, kockázatosnak tartja. A működési bevételek a rövid lejáratú hitel törlesztésén kívül fedezik a tervezett kiadásokat. A működési kiadások növekedése magában foglal előző évi kötelezettségeket (kifizetetlen számlák) is, melyet súlyosbít az a tény, hogy a tervezett pénzmaradvány negatív.

A képviselő-testület a költségvetés elfogadása után az Ügyrendi, Gazdasági és Környezetvédelmi Bizottság elnökének elterjesztésében elfogadta a Városüzemeltető Kft-vel 2010. január, február és március hónapra, a síkosság-mentesítési feladatok ellátására kötött vállalkozási szerződés módosítását. Ennek értelmében 500 eFt értékben vásárolhat a cég síktalanításhoz szükséges szóróanyagot.

Szintén dr. Tiborcz Péter bizottsági elnök előterjesztésében tárgyaltak a vasútállomás környékének fejlesztéséről. Az elképzelések szerint P+R parkolók építésére, a „külső” Szent István út és a Móricz Zsigmond utca felújítására, a vasút által kettévágott város, híddal, vagy aluljáróval történő közúti összekötéséről. Az elképzelésekkel kapcsolatban külön terv kidolgozásáról döntöttek.

bktvweb – Dancsi Gyula

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása