Egy a család, egy a zászló

2010.03.11. 10:42

A Dunakanyar egyik befolyásos politikuscsaládjává nőtte ki magát a sződligeti Bábi família, amely érintett a váci Fidesz-botrányban.

Sződliget polgármestere Bábiné Szottfried Gabriella, a település Fidesz-szervezetének elnöke Bábi Róbert, a helyi Fidelitas vezetője Bábi Zsófia. Nem véletlen névrokonságról van szó, a feleség, a férj és a nagylányuk határozza meg a Duna menti község és egyre inkább az egész országgyűlési választókerület politikai életét. Karnyújtásnyira vannak attól, hogy Vác környékének legbefolyásosabb politikus-vállalkozó dinasztiájává lépjenek elő, mivel Bábiné lett a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje. Ezt a mikszáthi helyzetet érdekes módon nem a baloldal támadja, hanem a volt párttársak és a Fideszt jobbról előzni próbáló erők.

„Azért nem szólaltunk meg idáig, mert nem akartunk ártani a Fidesznek. Úgy néz ki, mintha a Fidesz ellen dolgoznánk, pedig mi állunk igazán mellette” – mondta több, anonimitást kérő váci és sződligeti helyi politikus a HVG-nek, miután nyilvánosságra került egy, a párt ismert politikusait, így Pesti Imrét is kínos helyzetbe hozó hangfelvétel (HVG, 2010. március 6.). Két olyan történetet is felelevenítettek, amikor összezárt a család, durvább kifejezéssel visszaélt a politikai hatalmával. A sződligeti Fidesz-tagság 2006-ban nagy többséggel támogatta volna egy helyi politikus, Müller György polgármesterré jelölését, de Bábi mint helyi elnök, ezt megvétózta, helyette egy igazán rátermett aspiránsnak, saját feleségének a jelölését szorgalmazta. A férjével együtt jó szervező hírében álló Bábiné pártbeli karrierje is felívelt, ő lett a Fidesz választókerületi elnöke, ám férjének ismét hatalmi eszközökkel „kellett” fellépnie az érdekében 2009-ben, amikor egy tag javasolta, hogy ne csak Bábinét választhassák országgyűlési képviselőjelöltnek. Volt ötlete is, a KDNP-tag váci önkormányzati képviselő, Tomori Pál. Ez párton belül megbocsáthatatlan bűnnek minősült, az áruló még az enyhe jelzők közé tartozott, s a helyi pártelnök azonnal intézkedett az alternatív jelölést kezdeményező tag kizárásáról.

Tomori hétfőn egyébként két képviselőtársával együtt közzétett egy nyilatkozatot, amelyben megerősíti, hogy a múlt heti cikkünkben ismertetett hangfelvétel hiteles. „Jelen voltunk, hallottuk és végigéltük, amint politikai felső vezetőkre hivatkozva megpróbáltak rávenni arra, ami számunkra morálisan lehetetlen, átlépni egy küszöböt a politikai haszonszerzésért. És ne legyen kétsége senkinek, a politikai haszonszerzés mögött minden esetben egyéni érdekek húzódnak meg” – áll az ordas korrupciót emlegető nyilatkozatban.

A belső ellenzék megjelenésére Vác környékén a kizárás volt a Fidesz-válasz. Tomori és két aláíró társa már csak volt fideszes – noha ők továbbra is használják a narancsos titulust, formálisan csak KDNP-tagságuk maradt meg. Kizárni tehát már nem lehet őket, de a politikai dörgedelmet így is megkapták egy szinttel még feljebbről, a Bábiné mellett kiálló Nagy Istvántól, a Fidesz Pest megyei regionális igazgatójától, aki szerint Tomori egyenesen az MSZP-vel szűrte össze a levet, ezért kellett őt és társait kizárni.

A mai erőviszonyok mellett Fidesz-színekben művészet lenne bárkinek is veszítenie. Mégis az elszámoltatást hirdető pártnak aligha jön jól, hogy váci jelöltjének, esetleges majdani képviselőjének a cége az adóhatóság végrehajtási listáján szerepel, a politikus bizonyíthatóan jobboldali cégek közbeszerzési „helyzetbe hozásáról” beszélt, s nevét amúgy is számos helyi kínos gazdasági ügy kapcsán emlegetik. Ezt az országos vezetésnek – Orbán Viktortól Kubatov Gáborig – többen is jelezték a helyi Fideszből, de hivatalos választ nem kaptak, s a jelölt maradt. A helyi Jobbik viszont már beépítette kampányába a „kínos ügyek” emlegetését.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása