Egyszer egy fiatal pár megkérdezte: "Miért mindig ugyanazt mondja mindenkinek?" Mire így válaszolt: "Fiacskáim, szeressétek egymást!"

- De miért mindig ugyanezt mondja?

- Azért, mert ez elég - mondta János.

Efezusban telepedett le és a környék egyházainak lelki, szellemi vezetője volt. Így olvassuk ezt Eusebius egyháztörténetében (HE 3,31,3; 5,24,3).  Domitianus császár idején Patmosz szigetére száműzték, ahogyan ezt a Jelenések könyve is érzékelteti (Jel 1,9). Az ugyancsak Eusebius által tanúsított hagyomány szerint ott írta magát a Jelenések könyvét is (HE 3,18). Ugyanez a hagyomány úgy tartja, hogy Nerva császár uralkodása idején, vagyis Krisztus után 96-98 táján visszatérhetett száműzetéséből Efezusba. Ott halt meg igen idős korában, Traianus császár uralkodása alatt.

Ezekhez a többé-kevésbé történeti híradásokhoz számos legendás elbeszélés is kapcsolódik. Szent Jeromostól ismerjük annak emlékét, hogy idős korában kedvenc mondása volt:

„Fiacskáim, szeressétek egymást”.

Ennyi elég.

Kellemes Húsvétot!

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása