Szombaton nemzeti gyásznap

2010.04.13. 16:39

A kormány keddi rendelete szerint a kabinet az "évszázados sorsközösségen alapuló lengyel-magyar barátságra tekintettel, osztozva a lengyel nemzetnek Lech Aleksander Kaczynski, a Lengyel Köztáraság elnöke halála miatt érzett gyászában" gyásznappá nyilvánította április 17-ét.


Gyász Varsóban

Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta: a nemzeti gyásznapon az Országház előtt a Magyar Köztársaság lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással kell felvonni, majd félárbocra ereszteni.

Lengyelországban kétnapos lesz a légikatasztrófában elhunyt [1] Lech Kaczyński elnök temetési szertartása: az állami szertartásra szombaton kerül sor, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz. Részletek >>> [2]

Gyászlobogó, rendkívüli történelemóra

Az általános iskolákban az ötödik évfolyamtól, továbbá a szakiskolákban, a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban április 16-án, pénteken, a tanóra keretében meg kell emlékezni a lengyel és a magyar történelem közös eseményeiről és a két nemzet együttműködéséről.

A kormányszóvivő kifejtette, hogy fekete zászlót, illetve gyászlobogót kell felvonni azon középületek előtt is, amelyek esetében a nemzeti zászlót ki kell tűzni, illetve a nemzeti lobogót fel kell vonni. A gyásznapról szóló kormányrendeletet ismertetve hozzáfűzte: ha a középületen, illetve a középület előtt csak két zászló, illetve két lobogó elhelyezésére van lehetőség, a fekete zászlót, illetve a gyászlobogót az európai zászló, illetve az európai lobogó helyett kell kitűzni, illetve felvonni.

Ha a középületen, illetve a középület előtt csak egy zászló, vagy egy lobogó elhelyezésére van lehetőség, a fekete zászlót, a gyászlobogót a nemzeti zászló, illetve a nemzeti lobogó helyett kell kitűzni, illetve felvonni.

MTI, Index

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása