A település múltját idéző helytörténeti kiállítást tervez a város, melynek helyet keres. Az állandó, városi múzeum jellegű tárlat számára három lehetséges helyszínt jelöltek ki, amelyek közül választani kell: a zeneiskola földszintje, az úgynevezett zöldház , valamint a megyei fenntartású integrált szociális intézmény egyik használaton kívüli épülete került szóba a képviselők között. Ám nem ez az egyetlen, Bicske múltját láttatni, megismertetni kívánó kezdeményezés a városban. Az ingatlan kiválasztása, felújítása ugyanis hosszas folyamat, ezért a művelődési központban július 1-jével a helyi értékeket bemutató tárlat nyílik.

 

Már most is sok régmúltat idéző tárgy van a város birtokában, ám jelenleg nem igazán méltó körülmények között. Dobozokba rejtve várja a múlt napvilágra kerülését.

 

- Ezeknek keresünk helyet, valamint szeretnénk, ha a lakosság is felkutatná a padlás mélyén eldugott régi emlékeket, amelyek Bicske történetét segítik felidézni - mondja Sulyokné Guba Judit, a kulturális bizottság elnöke, s mutat körbe a régi mozi épületében elhelyezett, eldobozolt tárgyakon. A lakosság motiválására pályázatot is kiírt Emlékeink címmel a bizottság: a 20-30-as évek életmódját bemutató tárgyi emlékeket, fotókat várnak a helyiektől.

 

A város történelmének, múltjának megismertetését azonban nem csak kiállítás szinten tervezik: a helyi általános iskolákban Bicske helytörténeti órákat vezetnek be.

 

- Megyei tekintetben egyedülálló kezdeményezés ez, azt azonban nem tudom, hogy az ország más iskolájában van-e hasonló óra a tantervben - így Sulyokné, aki elárulta azt is: már készül az óraterv, valamint egy helytörténeti tankönyv, melyből a tanárok dolgozhatnak. A tanórák tartalmának kidolgozása jelenleg is folyik, helytörténész és pedagógusok bevonásával. A tervek szerint az alsó tagozat harmadik és negyedik osztályában a délutáni szabadfoglalkozások keretében, a felső tagozatos ötödik, hatodik osztályban pedig tízórás modulban oktatják majd Bicske múltját.

Fejér Megyei Hírlap

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása