• FKF-botrány: 70 millió került vissza a városházi politikusokhoz?


– A gyógyfürdők ügyében két egymástól különböző ügyben folyik nyomozás, az egyik a Rác fürdő felújításának, a másik a beléptetőrendszerek ügye, a Fővárosi Közterület-fenntartó vállalatnál pedig jelenleg is vizsgálódunk.

– Mivel kapcsolatban?

– Egy belső szállítmányozásnak a kiszervezési eljárását vizsgáljuk, amiben több gyanús körülmény van, de ebben egyelőre nem tettünk büntetőfeljelentést vagy bejelentést. Információnk szerint a pályázó egy eszközparkhoz jutott, amit ötven hónapon át részletekben kell kifizetnie. Olyan rendelkezésre állási díjat állapítottak meg számára, amelyből úgy tűnik, ezek a tételek jelentős előnyt tartalmaznak.

– Lehet forintosítani a fővárosnak okozott kár összegét?

– Információink szerint százmilliós értékű volt az eszközpark, amit ötven hónapon keresztül kétmillió forintonként kell kifizetnie a pályázat nyertesének, miközben havonta csak a rendelkezésre állásért kap több mint tízmillió forintot. Kettőt visszaad, marad neki jócskán. Nem akarok a dolgok elébe menni, hogy történt-e visszaélés vagy károkozás, ezt vizsgáljuk jelenleg.

– Időközben az is kiderült, hogy az FKF egyik vezetője szerint a Hagyó és Mesterházy által kijelölt ügyvédi irodákon át juttathattak vissza pénzeket a cég közbeszerzéseiből a városházára.

– Erről én is most hallottam, és egyelőre annyi bizonyos, hogy olyan ügyvédi iroda dolgozott az FKF-nek is, amelyikről tudni vélik, hogy Hagyó Miklóshoz közel állt, egyesek szerint Hagyó közbenjárására kötöttek velük szerződést. Jelenleg nincs több információm az ügyről, amelyet a hozzám eljutott hírek szerint már a rendőrség vizsgál, és amelyben két középvezetőt már meghallgattak.

– Ön a BKV fővárosi vizsgálóbizottságának elnökeként már korábban arról beszélt, hogy nem magányos elkövetők ügyködtek a közlekedési cégnél. Elégtételt érez a rendőrség múlt heti döntése után?

– Az utóbbi húsz év talán legnagyobb politikai közbotránya, ami a BKV-nál történt, és amivel mi foglalkoztunk, sajnos, úgy látszik, hogy csak a jéghegy csúcsa. Nem megtévedt emberekről van szó, hanem úgy tűnik, szervezett folyamatról, amely ma már a rendőrség álláspontja szerint bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény. Szervezett módon történő közpénzkimentésről van szó, amely a BKV középvezetői rétegétől, talán mondhatom, egyelőre még csak szimbolikusan – bár a vizsgálatok még itt is okozhatnak „meglepetéseket” –, a magyar kormányig is elér. Hiszen az a Mesterházy Ernő, aki Demszky Gábor politikai főtanácsadójaként ma előzetes letartóztatásban van, szerződéses jogviszonyban állt a Miniszterelnöki Hivatallal. Ne feledkezzünk meg a főváros egyéb vezetőiről sem, kiemelve Hagyó Miklós mai napig tisztázatlan szerepét, hiszen ellene a mentelmi joga miatt nem indulhatott eljárás. Mindenkinek az az érdeke, hogy kiderüljön a teljes igazság: tudjuk meg, hogy kik, milyen szerepet játszottak, és ha bűncselekményeket követtek el, akkor feleljenek ezért. Nem boszorkányüldözést akarunk, senkit sem hurcolhatnak meg ok nélkül, de aki hozzányúlt a közpénzekhez, annak felelnie kell ezért. Fontos, hogy a politikusokat azonos mércével mérjék a gazdasági élet szereplőivel, ne fordulhasson elő az, hogy egyes politikusok ki tudnak menekülni a rendszerből, míg másokat helyettük vonnak felelősségre.

(A teljes interjút a Magyar Nemzet keddi számában olvashatja.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása