A német szövetségi egészségügyi minisztérium számára készített szakértői jelentés főleg azt kifogásolja, hogy páciensenként évi 100 ezer euróba (kb.27, 5 millió forintba) kerülnek olyan rák elleni szerek, amelyek hatása erősen megkérdőjelezhető.

A rendkívül magas árak ellenére a kérdéses gyógyszerek klinikai haszna csak csekély, vagy kétséges – ez a tanulmányt készítő onkológusok és közgazdászok véleménye. Több mint egy tucat ilyen típusú preparátumot – leginkább antitesteket, vagy enzim-gátlóanyagot – írnak fel az orvosok, és a szakértők szerint a következő években további negyven hasonló kerülhet még piacra.

„Nem tudjuk finanszírozni az egészségügyi rendszert, ha nem kerül ellenőrzés alá ez a folyamat” – mondta Wolf-Dieter Ludwig berlini onkológus professzor, aki egyben a német orvosszövetség gyógyszerészeti bizottságának elnöke is.

A német biztosítópénztárak gyógyszer költségvetéséből már most 25 százalékot visznek el a speciális preparátumok, pedig ezek az összes felírt gyógyszer mindössze 2 százalékát teszik ki. „A legtöbbnek csak csekély hatása van, ezért egyenesen obszcénnek tartom ezeket az árakat” – nyilatkozta Ludwig professzor a Spiegel Online-nak.

Ludwig professzor és Gerd Glaeske, a brémai egyetem közgazdásza szerint egy új gyógyszer árát ahhoz kellene kötni, mennyire hasznos a páciens számára. „Az nem megy, hogy a gyártók diktálják olyan készítmények árát, amelyek haszna még egyáltalán nincs komolyan bizonyítva” – mondta a brémai közgazdász.

Forrás: Spiegel Online

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása