MTI

A konzervatív francia napilap beszámolt arról, hogy a békeszerződéssel kettévágott Komárom szlovákiai oldalán, Révkomáromban Ján Slota, az ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén azért szervezett rendezvényt, hogy a magyaroknak egyszer s mindenkorra megmutassa, hol húzódik a határ. A város magyarországi oldalán pedig a szélsőjobboldali Jobbik emlékeztetett a város kettévágásának 90. évfordulójára. Eközben a hidakat a Duna két partja között lezárták, hogy ne kerüljön sor összetűzésre - jegyezte meg a cikk szerzője.

Azt is megemlítette, hogy ugyanekkor a magyar parlament Budapesten rendkívüli ülést tartott, miután a kormányzó Fidesz június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává kívánta nyilvánítani. "Sok magyar számára a tragédia most is fájó, hiszen a trianoni szerződéssel az ország elvesztette területének kétharmadát - tette hozzá a lap.

A Le Figaro szerint a két ország között azóta feszült a viszony, amióta az SNS 2006-ban tagja lett a szlovák kormánykoalíciónak. Mielőtt Budapesten múlt héten elfogadták a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságáról szóló törvényt, Szlovákia már több intézkedéssel is sújtotta a magyar kisebbséget.

A lap idézi Molnár Norbertet, a pozsonyi Új Szó főszerkesztőjét, aki szerint Robert Fico kormánya az elmúlt négy évben mindent megtett azért, hogy a magyarok ne érezzék jól magukat. "Napról napra el kell viselnünk Slota sértegetéseit, aki azt ismételgeti, hogy csúnya mongoloidok vagyunk és ellenségek, akik veszélyeztetik az ország szuverenitását".

Miután Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét 2011. január 1-jétől, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön arra kérte a Brüsszelbe látogató Orbán Viktort, hogy az európai szellemiség jegyében folytasson konstruktív párbeszédet Szlovákiával - zárta írását a Le Figaro.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása