Free Tibet

2010.09.17. 07:31

 

Őszentsége a dalai láma az Országgyűlés Magyar-Tibeti Baráti Társasága és a magyarországi tibeti buddhista szervezetek meghívására érkezik ma Magyarországra. Őszentsége, a dalai láma utoljára 2000-ben járt Magyarországon.

A dalai láma hétvégi kétnapos nyilvános tanítására a Budapesti Papp László Sportarénában egy hónappal ezelőtt elkelt minden jegy, a szervezők összesen 22,400 belépőt értékesítettek, szombatra és vasárnapra külön-külön 11,200-at. Az érdeklődés ennek ellenére töretlen a látogatás iránt, naponta érkeznek újabb jegyigénylések, a jegyirodák szerint ötezer újabb belépőt értékesíthettek volna a tanításra.

Őszentsége a dalai láma szeptember 18-án szombaton előadást tart Bevezetés a tibeti buddhizmusba címmel a Papp László Sportarénában. Szeptember 19-én, vasárnap délelőtt Csenrézi (A Szeretet Buddhája) meghatalmazás és áldás címmel mondja el tanítását, délután pedig Együttérzés: A boldogság művészete címmel vezet nyilvános beszélgetést.

Az érdeklődők az interneten élőben követhetik a dali láma tanítását a www.esoguru.com weboldalon, ahol hat nyelven (angol, német, orosz román, szlovák és magyar) lesz elérhető az esemény. A látogatást szervező bizottság reméli, hogy az internet segítségével világszerte számos embernek nyílik lehetősége csatlakozni a tanításához. Eddig 11 ezren regisztráltak a weboldalon. A kétnapos tanításra 73 országból vásároltak belépőt. Sokan érkeznek Oroszországból, Romániából, különösen sokan jönnek Erdélyből. A szervezők szerint az érdeklődők kilencven százaléka nem buddhista, ők a vallástól függetlenül a dalai lámát szeretnék hallgatni.

A dalai láma szeptember 18-án szombat este veszi át Budapest díszpolgári címét Demszky Gábor főpolgármestertől a városházán. Az elismerő címet egyhangú döntéssel adományozta a város a tibeti nép szellemi vezetőjének augusztus 26-án, a közgyűlés utolsó ülésén. Szeptember 20-án délelőtt a dalai láma ellátogat a parlamentbe az országgyűlés úgynevezett Tibet-csoportjának és a Lehet Más a Politika (LMP) párt meghívására. Őszentsége beszédet mond országgyűlési képviselők és más vendégek előtt a parlament felsőházi termében.

Szeptember 20-án hétfőn a dalai láma, 2000. évi útjához hasonlóan, ellátogat a budapesti Közép-európai Egyetemre (CEU), ahol az intézmény diákjaival és oktatóival találkozik.

Magyarország és Tibet különleges kapcsolata mintegy 200 évvel ezelőtt kezdődött. Kőrösi Csoma Sándor, a tibetológia úttörője, 1824-ben adta ki az első tibeti-angol szótárat, amit az észak-indiai Zangla kolostorban, Zanszkarban állított össze. Később elkészített egy tibeti nyelvtankönyvet is.

A hétvégi út Őszentsége hetedik magyarországi látogatása. Az első vizitre 1982-ben került sor. A dalai láma szeptember 21-én hagyja el Magyarországot és a németországi Passauba utazik.

A szervezőbizottság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása