Sajtóanyag

A telepet üzemanyag raktározás céljából a német hadsereg építette 1938-ban. Az 1980-as évek elejéig több lépcsőben bővítették (a teljes tárolókapacitás 17.650 m3) úgy, hogy közben a terület használatában nem történt változás. A felszínre telepített (földdel fedett) tartályokban különböző fajtájú üzemanyagokat, gázolajat, kerozint, benzint stb. tároltak. Az üzemanyag bázison folytatott tevékenység következtében a felszín alatti víz és földtani közeg elszennyeződött. A környezetre és az egészségre kockázatot jelentő szennyezés kármentesítésére az Új Magyarország Fejlesztési Terv - Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) „Szennyezett területek kármentesítése feladatainak elvégzése” konstrukciójának (KEOP-7.2.4.0) kétfordulós kerete ad lehetőséget.

A Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Ügynökség által megpályázott, mintegy 1,5 milliárd Ft összköltségvetésű projektben, - a KEOP Európai Uniós társfinanszírozása segítségével, - sok év után végre megkezdődhetnek a munkálatok.

Jelen projekt célja a projekt előkészítési szakasz keretében a Felcsút, 2. számú üzemanyagbázis területén feltárt, a felszín alatti vizekben és a földtani közegben bekövetkezett, üzemanyag eredetű szénhidrogén szennyezettség ártalmatlanításának előkészítése, tervezése és ezáltal a környezeti kockázatok csökkentése. A kármentesítés elmaradásával megszegnénk a hazai, vonatkozó jogszabályokban megfogalmazott-, valamint az EU Víz Keretirányelvének a felszín alatti vízszennyezést tiltó előírásait is.

A kármentesítés keretében 2015. év elejéig körülbelül 30.000 négyzetméternyi területet („B” szennyezettségi határérték felett szennyezett) kell megtisztítani, melynek során mintegy 14.000 m3 talajt és földtani közeget, illetve 3.000 m3 felszín alatti vizet termelnek ki, tisztítanának meg, majd helyeznek vissza.

A helyi lakosság támogatja a tervezett kármentesítést a projekt keretében közelmúltban végzett közvélemény kutatás szerint. A két, közvetve érintett település lakosságának döntő többsége szükségesnek tartja a szennyezés megszüntetését.
A beruházás a legkisebb mértékben sem fogja zavarni a lakosok nyugalmát, ugyanis a kármentesítés teljes egészében az üzemanyagbázis területén belül fog megtörténni.
A kármentesítéstől a Projektgazda, az érintett önkormányzatok, valamint felmérések szerint a lakosság is azt várja, hogy tisztább és egészségesebb lesz a környezet a térségben. Ivóvízkészleteink, valamint védett természeti értékeink veszélyeztetése csökken a szennyezettség felszámolásával. A kármentesítés évei alatt a projekt munkát, megbízásokat adhat a helyi lakosoknak és cégeknek a Közbeszerzési Törvény figyelembe vételével kiválasztott kivitelezőn keresztül.
Tehát végre egy olyan beruházás kezdődhet meg hamarosan –a projekt megvalósítási szakasz sikeres pályázata esetén- , melynek nincsenek vesztesei, nincsenek ellenérdekelt felek.

 

Egyéb információk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása