Hőseinkre emlékezünk

2011.05.29. 17:33

 

A magyar katona özvegyének története, aki 1948-ban Rákosszentmihályról Bicskére jön és végigkilincsel majd’ minden bicskei portát, hogy megtudja, hol nyugszik férje.

A bicskei ember története, aki becsben tartva őrzi a Bicske határában haslövést kapott fiatal honvéd tárgyi emlékeit. Hátha egyszer érte jön a gazdája, az örökös, akinek ez fontos.

Kis József (gazdasági munkás, született Gomba községben 1918-ban, édesanyja neve Kis Erzsébet, utolsó lakhelye Rákosszentmihály, Hermina út) a 101-es vegyi harc zászlóalj 3. századánál teljesített harctéri szolgálatot honvédként. 1945. február 5-én Csabdi és Mány község közötti tűzharcban haslövést kapott és 27 éves korában meghalt. Halálának helyszíne közelében temették a hősi halottat egy tömegsírba.

1948-ban Bicske gondoskodott arról, hogy a környéken lévő tömegsírokból az elesett katonák maradványait exhumáltassa, majd azokat református temetőben lévő szovjet emlékmű mögött végtisztesség megadása mellett helyezze örök nyugalomra.

Marton Gyula helytörténeti kutatásai, a bicskei nép visszaemlékezése alapján összesen harminchat honvéd földi maradványait temették újra a református temetőben 1948-ban, az akkor már álló szovjet emlékmű mögött.

Ahogyan arról az Dr. Töll László, a HM Hadisírgondozó Hivatalának igazgatója levelében tájékoztatta Bicske polgármesterét: „A heves tűzharcok és a gyors hadmozgások idején csak ritkán adódott alkalom az elesett katona méltó búcsúztatására és elhalálozásának dokumentálására.”

Ezért a 36 személy földi maradványai közül csak egyről – Kis József honvédről tudjuk biztosan személyazonosságát, ez pedig a véletlennek köszönhető.

Bősze János honvéd ugyanis hazatért a hadifogságból. Értesítette honvéd bajtársának özvegyét és elmondta, amit látott. Azt is, hogy Bicske határába temették el férjét.

A hitves Bicskére indult. Házról-házra járt. Egy helyütt női arcot ábrázoló fényképet mutatott az özvegynek a gazda, mely a szőlőjében nyugvó katonaáldozat exhumálása során került elő, akit azután a református temetőbe helyeztek örök nyugalomra.

Kis Józsefné Katalin felismerte magát a fényképen.

A bicskei szovjet monumentum kizárólag szovjet katonák emlékét őrzi, mellette pedig német emlékmű található.

Kis József leánya az emlékművek mellett alumínium táblácskát helyezett el, mely egyedüli mementóként emlékezett, hogy itt Bicskén elhunyt magyar honvédek is nyugszanak.

Éppen ezért Töll László honvéd alezredes javasolja Bicske városának „méltó emléktábla” kihelyezését, melyre a következő szöveget véshetné a mester:

Itt nyugszik Kis József honvéd és 35 ismeretlen magyar katona, akik hazájukat védve estek el 1945-ben a Bicske környéki harcokban

Bicskén, a képviselő-testület határozata alapján 2012 májusának utolsó vasárnapján, a magyar Hősök Napján történik meg az emléktábla ünnepélyes kihelyezése a református temetőben.

A határozat szerint Bicske önkormányzatának képviselő-testülete támogatja a II.világháborúban elesett Kis József és 35 nagyar hősi halott honvéd emlékének méltó megőrzését, ennek érdekében a bicskei református temetőben emléktábla kihelyezését kezdeményezi.

Bicske háborús veszteségeiről 2005-ben jelent meg egy helytörténeti alapmű, Akikért a bicskei harangok szólnak címmel.

 

Izing Antal

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása