Két elhagyatott felcsúti zsidó temetőt keresett fel május 2-án csütörtökön Tamás Péter (MAZSIHISZ), a vidéki temetőrendezési csoport vezetője. Közel 1400 településen több mint 1500 zsidó temető van  Magyarországon. Ezek elhelyezkedése a www,zstm.hu portálon látható.

j6.jpg

 

Tamás Péter egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy karbantartásuk egy soha véget nem érő feladat. (Egy otthon akkor készül el, ha meghal a gazdája - jut eszembe a japán mondás, ami azt jelenti, hogy mindig van dolog a földi lakhellyel is.) Tamás Péter a Nógrád megyei Nógrád községben született. Eddig "csak" az általam még sosem látott  vár jutott eszembe arról a helyről. Ezután már az is, hogy a községben 41 izraelita élt 1944-ig. A vészkorszakot ketten élték túl. Tamás Péter édesapja és egy lány a Kohn családból.

j1.jpg

 Egy riportban merült fel egy kérdés: mit válaszolna a felelős vezető azoknak, akik a magyar zsidóság szemére vetik az elhagyott temetők problémáját, hogy azt a magyar izraelitáknak kellene rendben tartani?

 Tamás Péter kategorikus válasza szerint az elődöknek és a magyar közigazgatásnak nem kellett volna hagynia, hogy elhurcolják a magyar zsidókat.Ha így lett volna, akkor a zsidó családok az 1400 hazai temetőt 1500 településen ma is rendbe tartanák, ugyanúgy, ahogyan a más hitben teszik ma is - akár állami vagy önkormányzati segítséggel vagy anélkül.

j2.jpg

 

Közel 1400 településen valamivel több, mint 1500 zsidó temető található Magyarországon. A csoportvezető kérdéseimre válaszolva így felelt: 

"Az éves költségkeret, amely a vidéki kistelepülési lelkészek bérezéséből jut a MAZSIHISZ-nek 120 millió Ft, ami esetünkben azt jelenti, hogy közel 500 hektárnyi területet kellene karbantartanunk, tehát 24,-Ft/m2 összeg jut elvileg éves szinten, temetőink fenntartására. Az Önkormányzatok, amelyek többségében működő, használatban lévő temetőket tartanak fenn, adóerőtől függően 80-200,-Ft/m2 közötti állami szubvencióban részesülnek a Belügyminisztériumtól… Függetlenül attól a ténytől, hogy a sírhely eladásokból, a temetési szolgáltatásokból és egyéb bérbeadási tevékenységekből jelentős árbevételük származhat. Ez az árbevétel a MAZSIHISZ esetében alig észrevehető a közismert okok miatt: hosszú évek óta, vagyis az elmúlt közel 35 éves szolgálatom során évente 5-6 temetésnél nem volt több."  

j3.jpg

A katolikus és református temetők leginkább közterületnek számítanak. Kezelésüket legtöbbször az egyházak végzik önkormányzati segítséggel. De ismert olyan is, hogy a feladatot szerződés keretében kiadják. Régi zsidó temetők százainak állapotáról is hasonlóképpen gondoskodnak Magyarországon, Ezek azonban nem közterületek.

 Az egyik felcsúti zsidó temető, az ősibb, a régebbi egyes részletes térképeken diplomatikusan a “Kegyhely” jelölést kapta. Eredeti területe 3700 négyzetméter volt. Ez Bicske felé esik, ha tengelynek a felcsúti főutcát tekintjük. Gondosan művelt termőföld határolja. Fákkal, bokrokkal, magas aljnövényzettel sűrűn benőtt zöld sziget. Benne ódon sírkövek, melyeknek többsége héber nyelven íródott feliratokat hordoz. Köveket nem látok letéve a sírkövekre vagy eléjük. Nem sokan látogatják már közismert okokból.  

j4.jpg

"Rózsaszínű síremlékek általában süttői márványból készültek-készülnek, a szürkék vagy gránitból, vagy betonból lehetnek. Becslésem szerint a legidősebb síremlékek, amelyeket bejárásom során szemrevételezni tudtam, hozzávetőlegesen 140-150 évesek" - válaszolja kérdésemre Tamás Péter.

j5.jpg

Magamtól az egykori tardosi bánya jutott eszembe. A kerékpár nyergéből jól látni a sebet a Gerecse oldalában. Hasonló a színe, Tulajdonképpen jóféle kemény mészkő magas vastartalommal. Ez színezi. A tardosi és a süttői márványt egy kalap alá vehetjük, egymástól 15 km-re fekszenek. Süttőről vitték a Dunán a Visegrádi Palota építésére. . Olyat is hallottam, hogy a süttői márvány gyűjtőnév, de a gerecsei vörös márvány még összefoglalóbb. EPA02926_termeszet_vilaga_2015_12_568-569.pdf (oszk.hu)

j6.jpg

 A bejárást egy családi gyökereit dokumentáló magyar kutató kezdeményezte éppen azokban a napokban, amikor Izrael labdarúgó válogatottja “hazai pálya” gyanánt vehette igénybe tavaly novemberben a felcsúti Pancho Arénát, ahol Svájc (1:1-es x) majd Románia ellen (1:2-es 2-es) játszottak EB-selejtezőt.

j7.jpg

Egy kísérőnk egy sírkő héber feliratára tette mutatóujját a “dzsungelben”, ahhoz hajolva olvasta ki hangosan az egyik nevet. Úgy hangzott, mint a híres színházi rendező neve: Ascher. A terület állapotáról pedig beszéljenek a képek.

 Tamás Péter legalább 700 hazai zsidó temetőt ismer. Ezeknek többségét az önkormányzatok, a helyiek nagyon szépen rendben tartják. Olyan helyszínek is vannak az 1400 hazai temető közül, ahol a MAZSIHISZ szerződést kötött egy-egy céggel, akik a területet rendben tartják. Bicskén, a Tompa utcában található temető is ilyen. Tab, Csurgó, Nagykőrös, Nagyvécse, Nagyatád zsidó temetői mellett még sok olyat említ Tamás Péter, amelyek a legszebbek.

j8.jpg

Jómagam a fehérvári buszból jól látható lovasberényi zsidó temető domboldali fekvését rendszeresen megnézem. Veretes egyszerűsége mint az Örökkévaló pillantása.

j9.jpg

A megyeszékhelyeken lévő temetőket más kategóriába sorolja a szakértő, mert az ottaniak rendjéért szerinte szinte a vérüket adják ők, akik azokkal dolgoznak. Lásd pl. Kecskemét, Debrecen vagy Nyíregyháza. De számos kistelepülésen is így van ez, például az Északi-középhegység területén is. Borsod-Abaúj Zemplénben majdnem 250 temető van, többségük rendben. A hernádvécseiről azt hallottam, hogy mások mellett a gyermekotthon lakói gondoskodnak róla.

j10.jpg

 

Tamás Péter tervei szerint segítséget fog kérni Felcsút önkormányzatától. Egyúttal a település lokálpatrióta lakóihoz is fordul.

j11.jpg

 

 Felcsút másik zsidó temetője szemlátomást később jött létre, elsősorban a Vető család kriptájának, egykori sírkertjének helye . Más sírokat ott nem láttunk 

Dr.Vető Miklós filozófus professzor  déd- és nagyszüleinek sírja található itt a község katolikus-református temetőjének közelében. Éppen kikelő kukorica sorai az erdősült temetkezési hely körül. Azonban az alábbi kép Vető Miklós Felcsúti származású volt a filozófus professzor, két magyar egyetem díszdoktora - Bicskei Szó (blog.hu) szüleinek sírjáról, emlékművéről készült a katolikus-református temetőben. A szomszédban. Annak is abban a sorában, ami legközelebb esik az egykori Vető sírkerthez.  Erről még Vető János Zsigmond nővére gondoskodhatott, őt szintén idetemették 60 éve. Azért is meg kellett tennie, mert a háború után a régi temetkezési helyet valószínűleg már nem használhatta a Vető család.    

jveto.jpg

 

A filozófus professzor életművéről nemrégiben beszámolt a Bicskei Szó helytörténeti rovata. A gyerek- és ifjúkorában Felcsúton nevelkedett tudós édesapja 1941-ben öngyilkos lett a mindmáig álló Vető-kúria falai között, miután minden földbirtokától megfosztották. A gyerekei és felesége, Aczél Éva Budapestre menekültek. Aczél Évát elhurcolták és meggyilkolták. Az ifjakat bújtatták, megmentették. Vető Miklós Franciaországban és az USA-ban folytatta életét. Műveit számos nyelvre, még japánra is lefordították. Nagynevű egyetemeken tanított. Az első róla szóló Bicskei Szó beszámolóban elolvasható a szegedi egyetem dékánjának és az esztergomi érseknek a méltatása Vető Miklós filozófus professzor munkásságáról.

j12.jpg

 

Tamás Péter műszaki ember. Arra a kérdésre, hogy érdemes volt-e meglátogatnia ezeket a helyeket, így válaszolt: "Feltétlenül." A helyi erőktől való segítségkérés mellett egy német alapítványi segítség alkalmazásában látja a megoldást. Elsődleges feladat a vallási törvények előírása szerint az, hogy egy körbekerítsék a temetőket legalább egy méter magas, nem átlátható kerítéssel.

j13.jpg

 Volt egy sokatmondó pillanat. Amikor az ősibb, elhagyatottabb, filmszerű élményt nyújtó temetőnél jártunk, utunk első állomásán. Minden hazai zsidó temetők “főgondnoka” észrevétlenül a fejére helyezte a kipát. Sajnáltam, hogy nálam nincs ott a sajátom, amit egy Dohány utcai zsinagógában megtartott Lajkó Félix koncertre készülve vettem. Nem tudtam, hogy ez temetőkben is előírás. Igaz, keresztény vagyok. Mely hit a zsidó hit alapjaira épül, ha nagyon helyesen csakis az Igére vagyunk tekintettel - de büszke lettem volna magamra, ha itt is megadhatom a módját.

j14.jpg

 Azt viszont tudtam, hogy a zsidó hitű emberek a temetőiket hitük parancsa alapján, ószövetségi előírás és elveik miatt temetőknek tartják meg. A felszámoláshoz, beépítéshez nem járulnak hozzá, eladás szóba sem jöhet. Mármint olyan rendszerekben, ahol e minimális tolerancia jelen van. A 60-as években Újpesten felszámolták a zsidó temetőt. A holokauszt magyar túlélői - ha hazaértek -, házaikat elvették, de még az ingóságokat sem kapták vissza. Ritkán kerül szóba, de 1945 után a magyar vidéken pogromok is fogadták a túlélőket. A pogrom szó orosz eredetű. Jelentése: pusztítás.

Újpesten húszezer ember tartozott a felekezethez. A mártírok emlékművénél 17.600 név szerepel. Tamás Péter ezt az egykor önálló várost azért emelte ki, mert jól ismeri. Édesanyja újpesti volt. Az egész országot tekintve a lágerek borzalmait túlélők többsége nem is tért haza abba az országba, ahonnan a származásuk miatt elhurcolhatták őket állami támogatással.

j0.jpg

 Vető János Zsigmond és nővére sírján, valamint meggyilkolt felesége, a filozófus édesanyjának sírkövén illetve emlékkövén kéve motívumokat látok a sírkőbe faragva.

Először is a Vető (tulajdonnév), a vető (folyamatos melléknévi igenév) és a kéve (főnév) mennyire összetartozik a gazdálkodásban, mint egy kezdeti pillanat és a kiteljesedés egyik momentuma - gondolom első pillantásra. Valamint Jeremiás próféta egyik kéve hasonlata is ide kívánkozik az Ószövetségből, amit itthon megkerestem:

438086105_10219475886766990_1807860935138195047_n.jpg

 

Szólj! ezt mondja az Úr, és az emberek holtteste hever, mint a ganéj a mezőn, és mint a kéve az arató után, és nincs, aki összegyűjtse. Jeremiás könyve 9:22

 

Mint kéve az arató után. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása