Példa lehet Bicske előtt

2011.07.05. 02:57

Tucatnyi dunántúli falu hozta létre a Pannon Interregionális Innovációs Nonprofit Kft-t. Tették ezt azért, mert nem tudták volna kifizetni a pályázatírás költségeit. Legtávolabbi partnerük talán Mór városa. Bicske is csatlakozhatna, kérve Mór tapasztalatát. A társaság alapító tagjainak pályázatát jutányos áron írja meg a cég, de a később csatlakozó tagoknak is jó áron, piaci ár alatt dolgoznak. Nagypáli székhelyűek, melynek elsődleges referenciája a hét év alatt hatvan darab Nagypálinak hozott nyertes pályázat vonulata.

A pályázatokból Budapesttől 240 kilométerre valódi európai falut építettek. Csapadékvíz elvezető rendszer, gázvezeték- és szennyvízhálózat, kábeltévés rendszer, ravatalozó, játszótér, ökocentrum, kerékpárút tervdokumentáció, templom felújítás, orvosi rendelő felújítás, közvilágítási program, biogáz erőmű tervdokumentáció, faluszépítés, turisztikai jövőkép koncepciója, Öko Fesztivál évente, virágosítás, biomassza erőmű tanulmány, illegális hulladéklerakók felszámolása, napelemes villamos-energia rendszer, közösségi ház bővítése, e n e r g i a f ű z ültetvény, turisztikai szálláshelyek, kőkereszt felújítás, fotovoltaikus napelem, szélturbina, Pellet kazán és még sok más valósult meg, készült el, épült ki, terveződik.

Mondanunk sem kell, hogy a megújuló energia szükségességére - Nagypáliban is -, az energia árakban, a gázimportban fellépő bizonytanság-sorozatban és a környezettudatos szemléletben kaphatunk világos választ.

A sok napsütéses órával bíró Nagypálit 5200 wattos napelem kapacitás jellemzi. 315 négyzetméternyi napkollektor gyűjti az energiát – süssön ránk a Nap. Ebből a 900 watt lakóházaknál, magánkézben működik, 31 négyzetméteren. Nagypáli célja, hogy a környezetkímélő rendszereket minél több nagypáli háztartás átvegye.

Nagypáli ökoturizmust akar teremteni. Bicskét is szívesen látják. Ez azt jelenti, hogy már mostantól bárkit szívesen fogadnak egyeztetés után egyénileg, csoporttal. Van mit megmutatniuk. A Föld jövőjét, a saját jövőnket óvni akaró magyaroknak, bicskeieknek és más földlakóknak. A Zalai-dombság gyöngyszemét, a Nagypálit látni akaró vendégek szívélyes vendéglátást érzékelhetnek. Ezt a tájat annyi kis völgy tagolja, hogy aprófalvas, „szeges” vidékké tette mint az Őrséget, ami "szer"-ek vidéke.

Ruffy Péter riporter így ír a Zalai-dombságról:

„Ezernyi völgy. Ezernyi hajlat, ezernyi domb, ezernyi erődsziget. (…) Ezernyi hajlék, fehér présházak, vasalt ajtajú öreg borospincék, tündérnyi völgyhajlatok…fekete rigó füttye hinti be a tájat. A tájat mely hasonlíthatatlan. A tájat, mely egyedülvaló.”

A pályázati alapon működő befektetéseknek úgy hírlik, könnyen vége lehet, mert az állammal szimbiózisban lévő vezető bank az önerő kölcsön rendszerét meg akarja szüntetni, talán állami hatásra, hiszen a költségvetési hiányt ezek a felvett hitelek is növelik. Ám ezek fejlesztő erejűek, nem pedig tartozásra kifizetésére felvett hitelek. Bicskéhez kötődő politikusoknak is fel kellene lépni azért, latba kellene vetniük mindent, hogy más megoldást találjanak, ne a fejlesztési stopot hirdessék meg, hiszen a pályázati forrásból megvalósuló bicskei fejlesztés sem jöhet létre enélkül.

A teljes Nagypáliban készült riport itt, és a Hetek július 1-én megjelent számában olvasható.


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása