Akcióban a trükkös tolvajok

Címkék: rendőrség

2011.10.12. 08:15

...fát árulnak, vizet kérnek…. majd meglopnak!

 
A téli hónapokra való felkészülés kapcsán előfordulhat, hogy faárusok jelennek meg az emberek otthonánál, és jóval olcsóbban kínálják megvételre a tüzelnivalót. Érdemes körültekintőnek lenni, mert lehet, hogy a fa lopott, másrészt a későbbiekben kiderülhet, hogy a megvásárolt fa mennyisége kevesebb a kifizetettnél.
Gyakori az olyan eset is, hogy árusnak álcázzák magukat a besurranó tolvajok, illetve csak terepszemlére használják az árusítást és egy későbbi időpontban visszatérve, meglopják a gyanútlan sértettet.
 
Íme néhány rendőrségi tipp a bűncselekmények megelőzése érdekében:
• Az ajtó, a kapu, esetleg hátsó ajtó mindig legyen zárva, még akkor is, ha a lakásban, vagy a kertben tartózkodnak!
• Ajtóérintkező segítségével a belső folyosón elhelyezett bim-bam csengő működtetése jelzést adhat arról, hogyha valaki belépett a házba. Érdemes ilyet beszerezni.
• A földszinti ablakokra célszerű zárat, illetve rácsot szereltetni.
• Az értékeiket még a lakásban se hagyják elől. Lehetőség szerint zárt lemezkazettában tartsák ezeket!
• Óvakodjanak az idegenektől, ne nyissanak egyből ajtót, kaput! Célszerű használni a kitekintő-optikát! Amennyiben beengedi őket, legyen Önökkel egy rokon vagy szomszéd!
• Legyenek óvatosak a különböző ürüggyel bekéredzkedőkkel, házalókkal! Ne engedjék be őket a lakásba, még akkor sem, ha megvételre ajánlják termékeiket! (A közelmúltban több esetben próbáltak elkövetők bejutni házakba akkumulátorok megvételre kínálásának trükkjével.) A hivatalos személyektől kérjenek minden esetben igazolványt bebocsátás előtt.
• Aki rosszullétre hivatkozik, számára hívjanak mentőt, vagy irányítsák a közeli orvosi rendelőbe!
• A pénzváltás trükkjével próbálkozót a legközelebbi üzletbe, pénzintézetbe küldjék!
• Csak ellenőrzött, megbízható, hivatalos helyen vásároljanak!
 
Amennyiben gyanús körülményt észlelnek, azonnal értesítsék a rendőrséget az ismert 107-es vagy 112-es telefonszámon, illetve hívják segítségül szomszédjukat, rokonaikat!
 
 
FM RFK Bűnmegelőzési Osztály 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása