Tabódy István emlékére

Címkék: tabódy

2011.10.24. 18:02

 Rácz Sándor avatta fel egykori rabtársa, Tabódy István emléktábláját

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás egyik, hosszú éveket börtönben töltött áldozata, Tabódy István katolikus pap tiszteletére emléktáblát avattak vasárnap Bicskén; a megemlékezésen egykori rabtársa, Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke mondott ünnepi beszédet.

Visszaemlékezésében a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésének vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egykori '56-os elmondta, "Bicskére is gyorsan ideért a lőpor szaga, s a város tudta a kötelességét, mint ahogy egész Magyarország tudta, mit kell cselekednie".

Az egykori Nagy-budapesti Központi Munkástanács volt elnökének szavai szerint az országban senki nem mondott ellent a szent forradalomnak, mert olyan demokráciát akartak, amilyenről régóta álmodoztak. Kijelentette, nem 1956. október 23-án kezdődött a magyar tragédia, "hosszú századok óta probléma volt a magyarság jelenléte" Európa közepén. "Azért voltak a korábbi szabadságharcok, forradalmak is, mert nem vette tudomásul a világ, hogy van egy kicsi nép, amelynek hazája a Kárpát-medence. Magyarnak születtünk, s meg kell védenünk hazánkat mindentől" - mondta - fogalmazott Rácz Sándor.

Kiemelte, 1956-ban megteremtették a magyar munkások és a világ munkásai számára a munkásönigazgatás rendszerét. Ha akkor ezt az új gazdasági szerkezetet elfogadták volna, ma nem lenne válságban a világ - vélekedett. "Azt kérjük a világtól, hogy értse meg, a Kárpát-medencében élő nép lételeme a tisztesség. A magyarok lelkileg alkalmatlanok a pártos politikára, a szembenállásra, mi a megértés, a szeretet és a szolidaritás népe vagyunk - mondta.

"Nem fogom be a számat, s életfogytig teljesítem azt a feladatot, amit 1956-ban a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnökeként vállaltam" - hangoztatta Rácz Sándor.

Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP), Bicske polgármestere beszédében azt hangsúlyozta, a Wittner Máriák, a Rácz Sándorok és a Tabódy Istvánok élete a bizonyíték, hogy végül győzelmet aratott az 56-os forradalom és szabadságharc. 

"Köszönjük, hogy visszaszerezték nemzetünk önbecsülését és tanúságot tettek a magyarság szabadság iránti örök elkötelezettségéről" – mondta, majd bocsánatot kért azon képviselők miatt, akik Rácz Sándort legutóbbi bicskei ,56-os beszéde után nemkívánatos személynek nyilvánították a településen. 

Tabódy István (1921-2000) összesen 19 évet töltött a kommunista diktatúra börtöneiben, internálótáboraiban. Volt Kistarcsán, Recsken, különböző budapesti fogházakban, Márianosztrán, Sopronkőhidán, Sátoraljaújhelyen és a budapesti Országos Börtön-Gyűjtőfogházban. 1958. június 13-án Shvoy Lajos szentelte pappá, de utána is éveket töltött börtönben, 1972-ben szabadult. Ezután a székesfehérvári belvárosi templom, majd Csabdi, Kisláng és végül Bicske plébánosa lett. 1992-ben székesfehérvári kanonokká nevezték ki, amely tisztséget a haláláig betöltötte. Fejér megye és Bicske város díszpolgára, posztumusz kanonok, a bicskei katolikus Szent László Általános Iskola újraalapítója, a vitézi rend főkapitánya volt.

MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Jó Aladdin, megértésed kérem, de azért dobtam ki mindkét hozzászólásod, mert mindkettő tévedéseket hordozott.
Állításod, miszerint Tabódy atyának szomorúak voltak utolsó bicskei évei, azért nem igaz, mert Tabódy atya egy-két ellenségének nyomása ellenére bicskei emberek tömegének szeretetét élvezte, néhány ember összefogása révén végül nem kellett az Idős Papok Otthonába távoznia utolsó éveire, hanem bicskei házat kapott a jótevő bicskeiektől, állandó társaságot, kártyapartnereket, orvosi ellátást, étkezést és mindent, amire még szüksége lehetett. Azért kellett kitörölnöm hamis állításodat, mert bicskei hívei úgy szerették őt, hogy nem engedték el Bicskéről egy valóban szomorú élethelyzetre.
A BTC II. (állításoddal ellentétben) attól még nem kisebbségi focicsapat, mert bicskei roma fiatalok is erősítik a mezőnyt. Ez egy bicskei csapat és kész. vannak benne romák és nem romák, szerintem ez nem téma.
El a kezekkel Tabódy Atyától!!
Én Református vagyok de volt szerencsém többször is beszélgetni az atyával ,fantasztikus,szórakoztató egyéniség volt.Különleges kapcsolat fűzte ISTENHEZ,talán nem pont olyat amilyen egy szokványos pap és ISTEN kapcsolat de kétség nem fér hozzá hogy életének második felét maximálisan az úr szolgálatába állította.Tehát ha valaki csak is azért ,hogy nyelvét köszörülje próbálja őt fakó fényben feltüntetni az ISTEN ellen vétkezik
Ami meg a Bicske II csapatot illeti,Én JOBBIK szimpatizáns vagyok,de kifejezetten örülök annak ha van valaki illetve valakik aki tanítják,lefoglalják,a roma fiatalokat és ha ezt a sport jelenti nekik akkor legyen a sport.Mi a híresztelések ellenére nem vagyunk fajgyűlölők csak előre látók,és ha minden így megy tovább akkor lesz komoly baj .Pontosan az ilyen emberek áldásos munkájával lehet visszafordítani a roma fiatalokat a börtönök ajtajától.Sajnos Aladdin nem olvashattam a hozzászólásaidat,de a Toncsi reagálásából ítélkezve te egy kicsit megkeseredett, rosszmájú ember lehetsz.
itt a helyem ,úgy érzem
süti beállítások módosítása