Tegnap este a bicskei könyvtárban mutatták be Terei György régész vezetésével ezt a kiváló szakkönyvet, ami például Csabdi, Vasztély, Etyek és Göböl erősségeiről is ír  - megyénk összes vára mellett. A vasztélyi várdombi feltárás különösen érdekes történetét és a Bicske földvárával kapcsolatos tényeket, kérdéseket  (nagy örömmel) hamarosan közölni fogja a Bicskei Szó.  

  

 

Castrum Bene Egyesület és a Civertan Bt. közös munkája során jelent meg Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig című vártopográfiai munka (www.fejermegye-varai.hu). A könyv nem előzmények nélküli, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye hasonló korú erősségeiről már korábban olvashattak az érdeklődők. 

A felépítése hasonló a korábbiakhoz, az első részben a lokalizálható várak, erődítések kerülnek bemutatásra. Ezt követi az elpusztult, lokalizálható és nem lokalizálható erődítmények bemutatása, majd a további kutatást igénylő, bizonytalan-, illetve tévesen várnak tartott helyszínek, objektumok és adatok kerülnek sorra. A kötet utolsó nagy fejezetében a közel száz felmérési rajz, légifotó és térkép teszi teljessé a bemutatást. 

Az az olvasó, aki már fogta kezében a korábbi köteteket, számos változást figyelhet meg, hiszen Fejér megye esetében sok, eddig sehol sem közzétett várat mutatnak be a szerzők. Természetesen a korábban már ismert helyszínekről is sok új kutatási eredmény kerül most a nagyközönség elé. A legjelentősebb változás azonban az, hogy az eddig vizsgált őskor, középkor és korai újkor erősségek mellett egy további korszak, a római kor változatos, a többitől teljesen elütő erődítései is megtalálhatóak a kötetben.

A könyv egyszerre ajánlható a szakembereknek, az érdeklődő laikusoknak és a lokálpatriótáknak, hogy belőle megismerhessék az egyes objektumok elhelyezkedését, terepi jellemzőit, a kutatás eddigi eredményeit és a legfrissebb irodalmát is. A teljes forrásanyag összegyűjtése azonban itt sem szerepelt a szerzők célkitűzései között, de bármilyen további munka alapjai lehetnek az egyes erőségekre vonatkozó szócikkek.

A kötet teljes terjedelmében színes, így a szövegek közti térképek is jobban értelmezhetőek. A könyvet záró légi felvételek végül egyfajta étvágygerjesztőnek is tekinthetőek, hogy az Olvasó személyesen is felkeresse a bemutatott Fejér megyei erődítéseket.

A könyv megrendelhető a bicskei könyvesboltban (4800 Ft), és a Nagy Károly Városi Könyvtárban is olvasgatható. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása