Lefülelt gázolajtolvajok

Címkék: rendőrség szárliget

2011.12.16. 12:54

Egy négyfős gázolajtolvaj bandát fogtak el az éjszaka folyamán a bicskei rendőrök Szárligeten. Hárman közülük a lopásban vettek részt, míg egy férfi az orgazdai szerepet töltötte be. Jelenleg mindannyian bűnügyi őrizetben vannak, és a nyomozók kezdeményezik előzetes letartóztatásukat.

Az utóbbi időben többször történt gázolajlopás az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszán lévő benzinkutak mellett lévő pihenőkben, ezért a bicskei rendőrök az éjszaka folyamán ezen parkolókat visszatérően ellenőrizték. Így figyeltek fel éjfélkor egy fehér színű Mitsubishi Lancerre és egy Suzuki Swiftre, mely autók a 43-as km szelvényben lévő töltőállomás melletti parkolóban gyanúsan mozogtak. Az autókból a benne ülők kiszálltak, és eltűntek a kamionok között, majd egy kis idő eltelte után visszaszálltak a kocsikba, és elhajtottak a helyszínről.
Mint később kiderült, egy cseh rendszámú nyerges vontató tankjából szívtak le 198 liter gázolajat, összesen 82 500 Ft-os kárt okozva ezzel.
 
A két autó mintegy negyed óra elteltével Szárligeten tűnt fel ismét. A Mitsubishi éppen betolatott az egyik ház kapujához, amikor a rendőrök ellenőrzés alá vonták. A rendőri intézkedés során a Suzuki is a házhoz érkezett, így az abban ülőket és a ház tulajdonosát is igazoltatás alá vonták a rendőrök.
 
A gépkocsik átvizsgálása során, a Mitsubishiből gázolajos ruha, egy rádió-adóvevő, valamint hat darab 33 literes műanyag kanna került elő, benne gázolajjal. Pontosan akkora mennyiség, mint ami a cseh kamionból hiányzott. Ezt az autót egy 21 éves tatabányai férfi vezette. A Suzukiban egy 32 és egy 21 éves szintén tatabányai illetőségű férfi tartózkodott.
A helyszíni szemle során a rendőrök a ház udvarában egy szívócsövet, valamint további 33 literes kannákat is találtak.
 
Miután egyértelművé vált, hogy a három férfi követte el az M1-es autópálya 43-as km szelvényében lévő parkolóban a gázolajlopást, és azért érkeztek a szárligeti házhoz, hogy ott a kannákat elrejtsék, a rendőrök mind a három férfit, valamint a ház 37 éves tulajdonosát is előállították a Bicskei Rendőrkapitányságra.      
 
A gépkocsik, az üzemanyag, az adóvevő, illetve a személyek telefonjai lefoglalásra kerültek. A 198 liter gázolajat a nyomozók még az éjszaka folyamán visszaadták a cseh kamionsofőrnek.
 
A bicskei nyomozók a két 21 éves tatabányai fiatalembert, valamint a 32 éves szintén tatabányai férfit lopás elkövetésével gyanúsították meg, míg a 37 éves szárligeti férfit orgazdaság elkövetésével kapcsolatban hallgatták ki gyanúsítottként.
 
A négyfős csapat két idősebb tagja bűntett előéletű. A szárligeti háztulajdonos korábban szintén orgazdaság miatt állt bíróság előtt. A 32 éves tatabányai férfi jelenleg felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll. Csalás miatt kapott korábban két év börtönbüntetést négy évre felfüggesztve, és többször érték már tetten hasonló gázolajlopáson. A Tatabányai Rendőrkapitányságon jelenleg is folyamatban van vele szemben egy büntetőeljárás három rendbeli üzemanyaglopás miatt. A tatabányai rendőrök őrizetbe is vették novemberben, és kezdeményezték előzetes letartóztatását, de akkor nem került rács mögé.
 
A Bicskei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya vizsgálja, hogy a csapat összefüggésbe hozható-e a korábban elkövetett gázolajlopásokkal, és kezdeményezik mind a négy férfi előzetes letartóztatását.                
 
 
FM RFK
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elismerésem rendőreinknek!
S bár senkit nem jogosít lopásra egy adott termék (aránytalanul) magas ára, a következőket azért hozzátenném:
A jelenlegi és ha jól tévedek, a Bajnai-kormány is folyamatosan emelte az üzemanyagok jövedéki adóját, ilyen-olyan indokkal, ürüggyel.
Egy ismerősöm, aki ma már nyugdíjas, elmondta nekem a napokban, hogy amikor ő dolgozni kezdett, egy havi béréből közel 800 liter gázolajat tudott volna venni. Szakmájának a mai átlagfizetése a jelen árak mellett kb. 250 liter gázolajra lenne elegendő.
A gázolaj termelői ára jelenleg 174.5 Ft, jövedéki adója a közelmúltban 97.4 Ft-ról 110.4 Ft-ra emelkedett. Erre jön az áfa, ami 90.4 Ft. A nagyker. árrés 33.1, a kisker. 13.1 Ft. Erre jön a KKKSZ-díj, ami 3 Ft, így 424.3 Ft-ért kapunk egyetlen liter gázolajat egy átlagárral dolgozó kúton (ami Nem a bicskei MOL). Vagyis minden egyes megvásárolt liter nafta után 200.6 Ft adót fizetünk, ami 47.3 % adótartalmat mutat!
Mit lehet erre mondani?
Megérdemeljük!
Mert hagyjuk..
süti beállítások módosítása