Nem játssza meg magát

Címkék: irodalom pszichológia

2012.03.07. 07:44

 "Ne felejtsük el, hogy a valódi ellenség nem kívül van, hanem belül. Az ember az ellenségképet mindig kivetíti, valamikor a barátaira valamikor másokra. Ezt nevezik Egónak. Az Egó sosem kint van, hanem bent. De az Egó önmagát sohasem nézi ellenségnek, ezért inkább Ő nevez meg külső ellenségeket magának, akivel hadakozhat, akivel személyeskedhet, akire haragudhat és mutogathat. Másnál  észre veszi a szálkát is, de saját magában a gerendát sem.

Ellenben a Lélek - a valódi természet- nem haragszik, nem hadakozik, hanem csendben szemlél. Nem folyik bele az Egó játékába, nem hajtja a maga malmára a vizet, s nem játssza meg magát. Ennek a művelésében rejlik a valódi bölcsesség."


Vachaspati Yogananda Suprita

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

„Az ego azt hiszi, hogy az ellenállásodban rejlik az erőd, holott igazság szerint az ellenállásod elszakít a Léttől, az egyetlen helytől, ahol valódi erő lakozik! Az ellenállás az erőt színlelő gyöngeség és félelem. Amit az ego gyenge¬ségnek vél, az valójában a lényed, teljes tisztaságában, ártatlanságában és erejében. Amit erőnek lát, az pedig nem más, mint gyöngeség. Így hát az ego folyamatosan ellenállás-üzemmódban működik, és hamis szerepeket játszik, hogy eltakarja „gyöngeségedet", amely valójában éppenséggel az erőd!
Amíg nincs megadás, az emberi kapcsolatok nagy ré¬sze csak tudattalan szerepjáték. A megadásban nincs már szükséged az ego védekezésére és hamis álarcokra. Na¬gyon egyszerűvé, nagyon valódivá válsz. „Ez veszélyes! - mondja az ego. - Megsérülsz! Sebezhetővé válsz!"
Amit persze az ego nem tud, hogy csak az ellenállás feladásán keresztül, csak a „sebezhetővé" váláson át fedez¬heted fel valódi, lényedből fakadó sebezhetetlenségedet.”

Eckhart Tolle
süti beállítások módosítása